Kako zvuči mračna unutrašnjost Zemlje?

Agencije
Kako zvuči mračna unutrašnjost Zemlje?

Ovo pitanje vodi Loti Heven u najrazličitije krajeve svijeta, na rub najvećih iskopanih rupa i provalija, samo da bi napravila autentične snimke Zemljine unutrašnjosti.

Skoro dvije decenije džinovska rupa na ruskom ostrvu Kola važila je za najveću na svijetu. Međutim, njenu provaliju veću od 12 kilometara nadmašile su jedna katarska naftna bušotina (12.2 km) i provalija na ruskom ostrvu Sahalin (12.3 km).

Ipak, ostrvo Kola bilo je prva destinacija Loti Heven. "Oduvijek me je zanimalo kakav to zvuk ispušta Zemlja na takvim dubinama", kazala je ona u razgovoru za "Wired". Međutim, nije imala sreću da zabilježi zvuke na Koli, jer je tamnošnjoj rupi zabranjen pristup, a uz to je i dobar dio nje cementiran.

Zbog toga se zaputila u Njemačku, gdje je nastavila rad na svom projektu "Zvuk Zemlje".

Sa Njemačkim geološkim istraživačkim centrom trenutno snima zvukove u provaliji u Vindišešenbahu, a potom planira da nastavi pohod i na ostale meridijane. Procijep u pomenutom gradu u Bavarskoj je specifičan i po temperaturi od 260 stepeni Celizijusa, što znači da se svi uređaji široke primjene tope na najvećoj dubini.

Heven je zato uz pomoć saradnika konstruisala uređaje od posebnih materijala ne bi li zabilježila zvukove na toliko velikim dubinama.

Poslušajte šta je ona uspjela da snimi. Ovako zvuči unutrašnjost zemlje:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana