Kako su Rusi osvojili Mars

Yahoo
Kako su Rusi osvojili Mars

Sovjetski naučnici očajnički su pokušavali da sustignu američke u trci za osvajanje svemira, a nakon što su prestignuti na Mjesecu, slijedeća "bitka" čekala ih je na Crvenoj planeti.

Godine neprekidnog rada, bez vremena da se testira kompletna oprema, kulminirale su eksplozijom tri rakete u maju 1971. Međutim, nasuprot svim očekivanjima Mars 3 ušao je u istoriju kao prva sonda koja je dotakla tle četvrte planete od Sunca.

"Kada smo dobili potvrdu da je lender uspješno sletio, svi su bili presrećni", kaže Arnold Selivanov, jedan od posljednjih članova misije.

Signal Mars 3 sonde trajao je svega 20 sekundi i od njega više nije bilo "ni traga ni glasa". Samo je jedna misteriozna slika dospijela u kontrolnu sobu.

Stručnjaci i dalje debatuju da li je zaista riječ o fotografiji marsovskog pejzaža. Niko ne zna zašto je sonda ugašena, ali vjerovatno je riječ o tome da nije "imala sreće". Naime, planetu je tada zahvatila najveća pješčana oluja koja je do tada primjećena na Marsu, ali iako je uništila opremu, nije mogla da umanji značaj sovjetske misije.

I poslije 44 godine, dostignuće oduševljava. Doprinos ove misije mora biti priznat kao "hrabar korak u istraživanju svemira", kaže Don Mekoj, menadžer programa ExpMars Evropske svemirske agencije (ESA).

ESA će koristiti sličan sistem kakav je imao Mars 3 da se spusti na Crvenu planetu u januaru 2016. Razlika je u tome što će nova verzija biti otporna na pješčane oluje.

U šezdesetim godinama niko nije znao šta se može očekivati od Marsa, a čak su postojale spekulacije da se na njemu nalaze tragovi izgubljenih civilizacija.

Sovjeti su poslali još četiri misije 1973. ali su sve bile neuspješne. SAD je 1975. poslala je dvije sonde Viking od kojih su obije sletjele. Od tada pet misija, od kojih sve američke, uspješno su dospijele na tle Marsa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana