Kako smo zagubili vještačku inteligenciju?

Tanjug
Kako smo zagubili vještačku inteligenciju?

Najpametnije mašine koje je čovjek (zasad) izumio uopšte ne izgledaju onako kako smo nekada zamišljali - kao čuveni droidi R2-D2 ili C-3PO iz kultnih "Zvijezdanih ratova". Da li je to zato što se ideja veštačke inteligencije "negde usput izgubila"?

Kako piše BBC, moderna dostignuća na polju vještačke inteligencije vjerovatno nisu ostvarenje snova njenih osnivača, a pioniri u toj naučnoj oblasti "ni sanjali nisu" da će najpametnije mašine na svijetu danas izgledati ovako kako izgledaju.

Fraza "vještačka inteligencija" je rođena godine 1956, kada su učesnici istraživačkog kampa na koledžu u Nju Hempširu tim riječima opisali svoja nastojanja da otkriju način da mašine koriste jezik, stvaraju apstrakcije i koncepte i rješavaju probleme kao ljudi.

Fejsbuk je ovog mjeseca najavio zanimljiv projekat zasnovan na vještačkoj inteligenciji. Po mišljenju jednog od najvećih stručnjaka u toj oblasti, projektom će biti sprovedeno prvoklasno istraživanje vještačke inteligencije, "korišćenjem svijeg znanja koje su ljudi podijelili na Fejsbuku".

Šta će oni zapravo raditi? Najjednostavnije rečeno, "obučiće" algoritme da ispituju i analiziraju ogromne količine podataka, u nadi da će u nekom trenutku dobiti "pametne odgovore".

Gugl, IBM i mnogi drugi već koriste tu tehniku i postižu komercijalne uspjehe, a "inteligencija" koju stvaraju potpora je za sve - od internet pretraga, do onlajn prevoda stranih jezika.

Pošto proračuni ovakvih mašina uključuju stvaranje statističkih veza u ogromnoj količini podataka, njihovo "razmišljanje" neshvatljivo je za čoveka. Često, ovakvi sistemi daju naizgled inteligentne odgovore, ali niko zapravo pojma nema kako dolaze do zaključaka.

Kako navodi BBC, čak i oni koji propagiraju "fensi programe" priznaju da to što je akcenat na količinama podataka može samo da nas udalji od prvobitne ideje vještačke inteligencije.

Ili je možda vrijeme da čovjek odustane od slike vještačke inteligencije koju otjelotvoruje nekakvo mehaničko biće koje liči na čovjeka, a u stvari je mašina?

Doduše, i funkcionisanje ljudskog mozga je, u krajnjoj instanci, još misterija. A mašine koje čovjek stvara ne moraju da misle kao mi, da bi nam služile, radile s nama, čak nas i razumijele.

Postavlja se, zato, pitanje koji bi termin trebalo da zamejni "vještačku inteligenciju", a BBC primjećuje da bi - s obzirom na to kojim pravcem ide tehnologija - prikladnija fraza bila "mehaničko rasuđivanje".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana