Kako naučnici pomoću 3D štampača proizvode dijelove tijela kao što su uši i nosevi FOTO

Agencije
Kako naučnici pomoću 3D štampača proizvode dijelove tijela kao što su uši i nosevi FOTO

Vašington - Naučnici su sada u stanju da koriste tehniku 3D štampača kako bi napravili biorazgradive “skele” u obliku dijelova ljudskog lica i unutrašnjih organa, prenose agencije.

Bioinženjeri na ovim malim “skelama” uzgajaju ćelije ljudske kože i stvaraju tkivo praveći na taj način potpuno nove organe i dijelove tijela.

Tehnika štampanja je već korišćena na pacijentima za manje dijelove tijela poput krvnih sudova, a uskoro se planira njena upotreba i kod većih zahvata.

Naučnici sa Vejk Forest univerziteta u Sjevernoj Karolini vjeruju da će upotrebom 3D štampanja uskoro biti dostupni dijelovi ljudskog lica poput ušiju i noseva, dok se u narednih dvadeset godina očekuju i komplikovani unutrašnji organi.

3D štampač na ovom univerzitetu je već napravio prototip bubrega, a naučnici u nekoliko laboratorija rade na proučavanju izgradnje srca, pluća, jetre i ostalih organa.

Umjesto da nanosi mastilo, štampač pravi “skelu” od biorazgradivog gela uz mješavinu ćelija i na taj način sloj po sloj konstruiše organ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana