Kako ljubimci štite djecu od alergija i astme?

Time
Kako ljubimci štite djecu od alergija i astme?

Naučnici su upoznati sa činjenicom da djeca koja odrastaju sa psom ili mačkom, ili žive na farmi okružena životinjama, imaju znatno manje izgleda da dobiju astmu ili alergije. Međutim, oni nisu bili sigurni šta tačno štiti djecu, do sada.

Naučnici su do sada vjerovali da djecu štiti takozvana „higijenska hipoteza" – ideja da je moderan život isuviše čist i samim tim naš imuni sistem nije izložen dovoljnom broju bakterija, virusa i parazita (onim vrstama koje vrlo često koriste ljubimce kao prevozna sredstva) kako bi se izgradio pravilan imunitet.

Naučnici sada vjeruju da su prilično blizu mogućeg objašnjenja.

Tim istraživača sa Univerziteta Mičigen izložo je grupu miševa prašini iz stana vlasnika psa, dok kontrolna grupa nije bila izložena prašini. Nakon izlaganja alergenima povezanim sa astmom, miševi koji su bili u kontaktu sa prašinom imali su znatno manju upalu u disajnim kanalima.

Međutim, nije ih štitila prašina, već ono što je živjelo u njoj – mikrobi koji su zapravo preoblikovali zajednicu živih organizama u grlu glodara.

Naučnici su uspjeli da identifikuju jednu jedinu bakteriju pod imenom Lactobbacollus johnsoni, koja je bila najprisutnija u grlu miševa koji su živjeli u psećoj prašini.

Kada su istraživači dali živu formu ove bakterije miševima koji nisu bili izloženi prašini, otkrili su da su životinje razvile istu zaštitu kao i miševi iz prve grupe.

Ove promjene uticale su na imuni odgovor organizma i njegovu sposobnost da se odbrani od određenih alergija.

Ono što je ohrabrujuće proizašlo iz ovog istraživanja jeste činjenica da je prašina poevzana sa psom aktivirala imuni odgovor protiv mikroba koji su povezani sa astmom kod djece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana