Kako će umreti svemir?

Daily Mail
Kako će umreti svemir?

Pisac i komičar Džo Henson napravio je simulaciju kraja svemira pod nazivom "Daleka budućnost univerzuma", koja počinje postulatom, da većine ljudi koji danas žive na Zemlji, neće biti za 150 godina.

Za 100.000 godina, pozicija Zemlje u Mliječnom putu toliko će se promjeniti, da će sva sazvježđa na noćnom nebu izgledati potpuno drugačije.

U narednih 500 hiljada godina, možemo očekivati da Zemlju pogodi asteroid dovoljno veliki da potpuno promijeni klimu.

Za 600 miliona godina, fotosinteza postaje nemoguća, budući da previše ugljen dioksida ostaje zarobljeno u Zemljinoj kori.

Milijardu godina od danas, višećelijski oblici života biće sprženi sunčevom vrelinom, a svi okeani će ispariti.

Za četiri milijarde godina, Mliječni put sudariće se sa galaksijom Andromeda, ali zbog mnoštva praznog prostora između zvijezda, svega šest od više biliona zvezda će zaista naletjeti jedna na drugu.

Za 7,9 milijardi godina, kad Sunce ostane bez gasa, počeće da se širi i "guta" najbliže planete Merkur i Veneru, a 1,6 milijardi godina kasnije, pretvoriće se u bijelog patuljka.

Oko 150 milijardi godina kasnije, doći će do promjena širom svemira.

Kako se on širi, sa Zemlje se više neće vidjeti sve sada vidljive galaksije. Za bilion godina, zvijezde prestaju da se formiraju, a 110 biliona godina kasnije, sve će se i ugasiti.

Na nebu će vladati potpuni mrak.

Naravno, sve ovo je samo jedna od teorija kraja svemira. Druga je ta da će doći do "Velikog skupljanja", iz kog će nastati još jedan Veliki prasak.

U svakom slučaju, kada se univerzumu bude bližio kraj, Zemlje odavno neće biti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana