Kako će izgledati Sunce prije svoje smrti?

Agencije
Kako će izgledati Sunce prije svoje smrti?

U jednom trenutku u dalekoj budućnosti, ali baš dalekoj budućnosti, pet milijardi godina dalekoj budućnosti, Sunce će početi da se gasi. Kako će izgledati Sunčeva smrt?

Zvijezda koja nas održava u životu počeće da umire i to za nas neće biti lijepe vijesti, piše "Discovery".

Spoljašnji slojevi Sunca polako će se širiti, dolazeći čak i do mjesta gdje se danas nalazi naša planete. Spektakularno odumiranje našeg izvora života kulminiraće eksplozijom koja će odjeknuti vasionom.

Nema sumnje da mi to nećemo doživjeti. Ali to ne znači da ne možemo bar da naslutimo kako će izgledati "dan kada Sunce umre."

Krajem prošle sedmice objavljena fotografija, koju je poslao teleskop "Hubble", prikazuje odumiranje zvezde HD 184738 i kako javljaju iz Nase, tako bi trebalo da izgleda i Sunce nekoliko trenutaka prije svoje "smrti".

HD 184738 je zvijezda nalik našem Suncu koja se nalazi u sazvježđu Labud. Na snimku koji je dobijen teleskopom "Hubble" vidi se kako se spoljašnji slojevi zvijezde lagano rastapaju i gube u njenom okruženju, što će se kroz nekoliko milijardi godina desiti i sa našim Suncem.

Svjetlocrveni i narandžasti tragovi koji se na slici izvijaju oko planete zapravo su nastali emisijom gasova vodonika i azota.

Ova zvijezda okružena je sličnim materijalom od kojeg je sačinjena i naša planeta, iako je porijeklo te "svemirske prašine" još uvijek nepoznato.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana