Japanski naučnici “pročitali” snove

Agencije
Japanski naučnici “pročitali” snove

Tokio - U najnovijem japanskom istraživanju, naučnici su uz pomoć magnetne rezonance uspjeli da “pročitaju” snove sa 60 do 70 odsto preciznosti, prenose agencije.

Istraživači su uspjeli da, kako kažu, prvi put u svijetu dešifruju vizije koje se javljaju tokom spavanja.

U studiji, objavljenoj u časopisu “Sajens”, stručnjaci ATR kompjuterske laboratorije za istraživanje procesa u mozgu iz Kjota, navode da su koristeći magnetnu rezonancu uspjeli da lociraju aktivne dijelove mozga tokom prve faze sna i utvrde šta spavači vide u svojim snovima.

Japanski istraživači su snimali mozak trojice volontera tokom spavanja.

Čim bi zaspali, naučnici bi ih budili i tražili od njih da opišu svoje snove.

Cijeli proces je ponovljen 200 puta.

Na osnovu dobijenih rezultata, istraživači su kreirali bazu podataka u kojoj su objekte svrstavali u slične vizuelne kategorije.

U sljedećem koraku, bili su u stanju da predvide slike koje su spavači vidjeli sa preciznošću od 60 odsto, pa čak i 70 odsto u slučaju 15 specifičnih objekata, uključujući ljude, riječi i knjige.

- Naš je zaključak da smo uspješno dešifrovali pojedine snove sa prilično visokim stepenom preciznosti - kazao je vođa istraživanja Jukijasu Kamitani.

Snovi fasciniraju ljude od najstarijih vremena, dodao je, ali su njihova funkcija i značaj ostali nedokučivi.

- Vjerujem da je ovaj rezultat ključni korak koji će nas dovesti do preciznog čitanja snova - naveo je on.

On i njegovi saradnici će sada pokušati da zavire u duboke snove, u kojima se najsnažnije sanja.

Istraživaće i da li je moguće na isti način protumačiti osjećanja, mirise, boje i aktivnosti koje ljudi doživljavaju u snovima.

- Željeli bismo da uspostavimo precizniju metodu kako bismo mogli da radimo na vizualizaciji snova - objasnio je japanski naučnik.

On je, međutim, priznao da je još dug put do razumijevanja sna u cjelini.

Obrazci za dešifrovanje snova se razlikuju od čovjeka do čovjeka, a baza podataka koju su razvili ne može se primijeniti na sve, već mora da se prilagođava svakoj pojedinačnoj osobi.

- Još je puno toga što je nama nepoznato - kazao je Kamitani čiji je eksperiment obavljen u okviru vladinog programa proučavanja mozga za koji je ministarstvo nauke i tehnolohije, samo u protekloj fiskalnoj godini, izdvojio 3,4 milijardi jena (35 miliona dolara).

- Ova studija će možda jednog dana omogućiti hedikepiranim osobama da pomjeraju proteze uz pomoć mozga ili će dovesti do otkrića lijeka za demenziju i druga mentalna oboljenja - naveo je predstavnik ministarstva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana