Japan počinje kliničko testiranje vještačkih crvenih krvnih zrnaca

Tanjug
Foto: Ilustracija

TOKIO - Kliničko testiranje vještačkih crvenih krvnih zrnaca, koja se mogu čuvati za transfuzije u hitnim slučajevima, počeće u Japanu do marta sledeće godine, saopšteno je sa Nara medicinskog univerziteta.

Univerzitet planira da ova vještačka krvna zrnca uvede u praktičnu upotrebu do 2030. godine, što će vjerovatno biti prvi takav slučaj u svijetu, ij je agencija Kjodo.

Razvoj vještačkih krvnih zrnaca, koja se mogu koristiti u udaljenim područjima i slučajevima nesreća, osmišljen je pošto se očekuje nestašica zaliha krvi u medicinskim ustanovama zbog sve manjeg broja davalaca krvi među stanovništvom Japana koja se smanjuje, navodi agencija.  

Dok se crvena krvna zrnca iz donirane krvi mogu čuvati na niskim temperaturama manje od mjesec dana, vještačka zrnca mogu da se čuvaju dve godine na sobnoj temperaturi, naveli su istraživači. 

Ova zrnca nisu vezana za krvnu grupu, pa se mogu koristiti bez prethodnog utvrđivanja krvne grupe pacijenta i mogu se davati transfuzijom tokom transporta ambulantnim kolima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana