Japan lansirao satelit ALOS-4 za praćenje prirodnih katastrofa i bezbjednosnih izazova

GS
Japan lansirao satelit ALOS-4 za praćenje prirodnih katastrofa i bezbjednosnih izazova

TOKIO - Japan je danas lansirao na novoj raketi H3 unapređeni satelit ALOS-4 za posmatranje Zemlje i reagovanje na prirodne katastrofe i druge bezbjednosne izazove.

Raketa H3 No. 3 je poletelela iz Kosmičkog centra Tanegašima na istoimenom ostrvu na jugozapadu Japana i u skladu sa planom otpustila satelit 16 minuta nakon poletanja, saopštila je Japanska agencija za istraživanje svemira (JAXA), prenosi AP.

Napredni satelit za posmatranje zemlje, nazvan ALOS-4, lansiran je sa ciljem da osmatra Zemlju i prikuplja podatke za reagovanje na katastrofe i izradu mapa, ali sposoban je da pomoću infracrvenog senzora razvijenog u japanskom ministarstvu odbrane, nadgleda i vojne aktivnosti, kao što su lansiranja raketa.

Nakon uspešnog lansiranja 17. februara i šokantnog neuspeha prvog pokušaja pre godinu dana kada je raketa morala biti uništena sa teretom, ovo je treće lansiranje uz korišćenje raketnog sistema H3.

Japan razvija stabilne i komercijalno konkurentne kapacitete za transport u svemiru i smatra ih ključnim za svoj svemirski program i nacionalnu bezbjednost.


 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana