Jadransko more postaje tropski toplo, a ovo je razlog

GS
Foto: FB

LONDON - Jadransko more, sa talijanske strane, ove godine u srpnju dostiglo je rekordnu temperaturu od 30 stepeni, a u nekim dijelovima čak i više, što je dovelo do nestanka pojedinih vrsta riba, ali i cvjetanja mora.

Prema pisanju Gardijana, toplota mora i slabe struje doprinijele su rasprostranjenoj proliferaciji, posebno u sjevernim i centralnim oblastima Jadrana, mucilagina, ili sluzi, guste, sluzave bijelo-žute supstance formirane od raznih mikroalgi koja se akumulira na morskom dnu.  

Ta sluz je relativno jedinstvena za Jadran na talijanskoj strani i ima tendenciju da se nakuplja više kada more ne prima dovoljno hranljivih materija iz rijeke Po, koja se na sjeveru ulijeva u Jadran.  

Posljednji put se ova supstanca tako značajno pojavila 1989. godine, posebno u vodama priobalnih gradova u regiji Emilija-Romanja, što je izazvalo odlazak turista.  

Ta sluz veoma je opasna za ribolov, jer pravi probleme na motoru čamca, blokira ribarske mreže.  

"Dok većina vrsta riba može da pobjegne od sluzi, ona može da uguši školjke, koje su također ugrožene, kao i plavi rakovi koji uspijevaju u toplijem Jadranu, posebno u sjevernim dijelovima.  

Talijanski ribari kažu da se tako nešto nikada nije dešavalo.  

"Govorimo o 30 stepeni čak i na otvorenom moru. Jadran postaje tropski. Počinjemo da viđamo vrste riba koje ranije nisu bile ovdje, kao što je sabljarka, dok su razne vrste bijele ribe, poput romba, skoro izumrle. Nema sumnje da se klimatske promjene dešavaju", rekao je jedan od ribara.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana