Izvještaj o NLO koji je bacio javnost na koljena

GS
Foto: Kiyoshi Takahase Segundo

Izvještaj američke vlade o NLO-ima kaže da analitičarima odbrane i obaveštajnih službi nedostaje dovoljno podataka da utvrde prirodu misterioznih letećih objekata koje su primijetili američki vojni piloti, uključujući i to da li su napredne zemaljske tehnologije, atmosfera ili vanzemaljsko porijeklo.

 

 

Neklasifikovani izvještaj od devet stranica, objavljen Kongresu i javnosti obuhvata 144 zapažanja – uglavnom osoblja američke mornarice – o onome što vlada zvanično naziva „neidentifikovanim vazdušnim fenomenom“ ili UAP, datiranom iz 2004. godine.

Preliminarnu procjenu sastavio je Kabinet direktora nacionalne obaveštajne službe zajedno sa mornaričkom operativnom grupom koju je Pentagon stvorio prošle godine.

“UAP jasno predstavlja pitanje sigurnosti leta i može predstavljati izazov američkoj nacionalnoj bezbednosti”, piše u izvještaju, dodajući se da pojavama “vjerovatno nedostaje jedno objašnjenje”

Radna grupa se fokusirala na pojave kojima su iz prve ruke prisustvovali vojni avijatičari, sa 80 izvještaja koji uključuju otkrivanje više senzora. Većina je bila iz posljednjih nekoliko godina.

Izvještaj uspostavlja pet potencijalnih kategorija objašnjenja: nered u vazduhu, prirodni atmosferski fenomeni, razvojni programi američke vlade ili američke industrije, strani protivnički sistemi i sveobuhvatna kategorija “ostalo”, prenosi 24sedam

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana