Istraživanje pokazalo da konji mogu da planiraju i prave strategije

Tanjug
Foto: Ilustracija

LONDON - Konji mogu da planiraju i prave strategiju kao i da brzo prilagode ponašanje, pokazalo je najnovije istraživanje koje su sproveli naučnici sa Univerziteta Notingem Trent.

Oni su utvrdili da možete ‚da odvedete konja do vode i ubijedite ga da je pije ako je nagrada za to dovoljno velika, prenosi BBC.

Najnovija situcija je pokazala da su konji inteligentniji nego što se ranije mislilo pošto se ispostavilo da se brzo adaptiraju na igru zasnovanu na nagrađivanju u kojoj se mjenjaju pravila.

Istraživači su naveli da su iznenađeni time kako konji brzo shvataju takvu vrstu igre, što je suprotno ranijim teorijama da njihov mozak reaguje samo na trenutni stimulus i nije dovoljno kompleksan da pravi strategije.

Nova otkrića mogla bi da dovedu do razvianja humanijih režima treniranja konja i poboljšanja njihove njege, smatraju naučnici.

U studiji je učestvovalo 20 konja koji bi najpre bili nagrađeni ako dodirnu karticu vrhom njuške.

U drugoj fazi, uvedeno je „stop svjetlo“ a pravilo je promjenjeno tako da se nagrada dobijala samo ako karticu dodirnu dok je svjetlo ugašeno.

Konji isprva nisu reagovali i mjenjali ponašanje, sve dok pravila nisu promjenjena i treći put.

U finalnoj fazi, uvedena je kazna tajm-auta od 10 sekundi ako dodirnu karticu dok je svjetlo upaljeno.

Istraživači su primjetili da su konji brzo promjenili ponašanje kada je pogrešno urađen zadatak povlačio cijenu, i svi su brzo naučili da igraju po pravilima kako bi izbjegli tajm-aut.

Naučnici vjeruju da činjenica das u se konji tako brzo adaptirali ukazuje da su sve vrijeme razumjeli pravilo „stop svjetla“, ali nisu imali razloga da slijede pravila kada nije bilo posljedica ako nešto urade pogrešno.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana