Istorijski uspjeh: Robot sletio na kometu live stream

B92
Istorijski uspjeh: Robot sletio na kometu live stream

Evropska svemirska agencija je otpočela je ambicioznu operaciju spuštanja robota na kometu. Ukoliko cijela operacija uspije, biće ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorak direktno sa komete.

Evropska svemirska agencija zabiljležila je danas istorijski uspjeh nakon što je robot File u 17:05 po našem vremenu uspješno prizemljen na Kometu 67P/Čurjumov-Gerasimen. Time je ispunjen 30 godina dug san da čovjek dobije uzorak direktno sa komete.

Nakon tri odlaganja, jutros je potvrđeno da je Rozeta u perfektnom položaju u odnosu na Kometu 67P/Čurjumov-Gerasimenko i da je dato "zeleno svjetlo" da robot File otpočne sedmočasovnu misiju sletanja na njenu površinu.

File se u 9.35 uspješno odvojio od Rozete i krenuo ka kometi. Kontakt je, očekivano, ubrzo izgubljen i ponovo je uspostavljen za oko dva sata.

Oko 17 časova po našem vremenu su stigle i prve fotografije misije, sa Rozetine kamere Oziris. To jeprvi put u istoriji da je robot prizemljen na površinu jedne komete.

"Ovo je veliki korak za ljudsku civilizaciju", kazao je Žan-Žak Dorden, generalni direktor ESA-e.

File bi po planu trebalo da po sletanju obezbedi svoju poziciju harpunima, a zatim da timu u njemačkom Darmštadu pošalje prvu fotografiju svog okruženja, koje bi trebalo da bude prošarano dubokim ponorima i visokim ledenim šiljcima.

Ipak, iz ESA upozoravaju da je ishod misije neizvjestan, jer pogonski sistem nije u funkciji, pa se File oslanja na sistem harpuna i velikih šrafova kako ne bi upao u neki procjep na nepristupačnom terenu.

"Analizirali smo kometu i teren i uvjereni smo da uz sve rizike imamo 75 odsto šanse za uspjeh, što su bile i ranije procene", rekao je menadžer misije Rozeta Fred Jansen.

Kako navodi BBC, nagrada za uspjeh misije bi mogla da bude ogromna, jer je vrednost uzorka sa komete nemjerljiva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana