Indijska svemirska letelica ušla u orbitu Marsa

Tanjug
Indijska svemirska letelica ušla u orbitu Marsa

Indijska svemirska letjelica stigla je do Marsa i ušla u njegovu orbitu nakon desetomjesečnog putovanja što predstavlja istorijski uspjeh prve indijske misije ka Crvenoj planeti, saopštio je premijer Indije Narendra Modi.

"Indija je uspještno stigla do Marsa. Čestitke svima, čitavoj zemlji... istorija se stvara danas", rekao je Modi iz kontrolne sobe Indijske organizacije za istraživanje svemira odakle je širom zemlje emitovan direktni prenos misije.

Sonda "Mangalajan", koja je izgrađena i projektovana za rekordno kratko vrijeme, poletjela je 5. novembra 2013. godine, navodi AFP.

Zadatak joj je da prikupi informacije o tome šta se dogodilo sa vodom koja je, kako se vjeruje, nekad u velikim količinama postojala na Marsu, kao i o metanu koji je od ključnog značaja za životne procese na Zemlji i koji bi mogao da nastane od geoloških procesa.

Indija je tako postala prva azijska država koja je dosegla Mars, prethodno su to učinile samo SAD, Rusija i Evropa.

Budžet indijske misije iznosi 74 miliona dolara, a Modi je podsjetio da je novac koji su naučnici potrošili na misiju "manji od novca koji se troši za pravljenje holivudskih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana