Igra koju je zdravo igrati

Daily Telegraph
Igra koju je zdravo igrati

Naučnici su razvili video igre koje poboljšavaju pamćenje i koncentraciju kod starijih ljudi.

Istraživanje koje je obuhvatilo ljude starosti između 60 i 85 godina pokazalo je da je igra popravila njihovu radnu memoriju i koncentraciju.

Igrač vozi automobil vijugavom stazom, dok istovremeno prati saobraćajne znake i pritišće dugme što brže može, čim ih primjeti.

Na taj način od njega se očekuje takozvani "multitasking", odnosno obavljanje više radnji istovremeno, što je sposobnost koja slabi s godinama.

Međutim, poslije samo 12 sati igranja, učesnici su mogli da pobedje dvadesetogodišnjake, koji su se prvi put susreli s igrom.

Neke od koristi od igre bile su primjetne i šest mjeseci pošto su ispitanici prestali da je igraju, kažu istraživači u žurnalu Nature.

Dr Adam Gezli sa Kalifornijskog univerziteta u San Francisku koji je predvodio istraživanje, kaže da u rezultati dokaz da se i stariji mozak može razvijati.

Igra je naročito efikasna je postaje sve zahtjevnija, što dodatno forsira igrača. Kako su učesnici dalje odmicali, tako su njihovi moždani talasi postajali sličniji onim kod mlađih ljudi.

Dr Gezli ima patent na igru, poznatu kao „NeuroRacer", iako kaže da je potrebno još studija kako bi se otkrilo kako ona tačno utiče na čovjekovu memoriju.

Osim protiv demencije, igra bi mogla biti efikasna i kod pacijenata sa ADHDsindromom i depresijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana