Prvi oboljeli od kuge umro prije više od 5.000 godina

Srna
Prvi oboljeli od kuge umro prije više od 5.000 godina

LONDON - Muškarac koji je umro prije više od 5.000 godina u Letoniji najstarija je žrtva kuge, kažu naučnici.

Naučnici su identifikovali mogućeg „nultog pacijenta" koji je umro od kuge. Ovaj muškarac zaražen je najstarijim poznatim sojem ove bolesti.

Kuga je zahvatila Evropu tokom hiljadutristotih godina, kada je praktično zbrisala polovinu populacije. Kasnije tokom istorije uslijedili su i naknadni talasi bolesti koji su odnijeli više miliona života.

„Ovo je do sada najstarija žrtva kuge za koju znamo", rekao je Ben Krause-Kjora sa Univerziteta u Kilu u Njemačkoj, koji je proučavao ostatke stare 5.300 godina, prenio je Bi-Bi-Si.

Muškarac je sahranjen sa još tri osobe u neolitskoj grobnici u Letoniji, jedno pored drugog, na obali rijeke Salak, koja se uliva u Valtičko more.

Naučnici su izvukli DNK iz kostiju i zuba sve četiri osobe i testirali ih na bakterije i viruse.

Bili su iznenađeni kada su kod jedne osobe, stare oko 20 godina, koja je bila lovac-sakupljač, utvrdili infekcije najstarijim sojem kuge, koju izaziva bakterija „jersinija pestis" (Yersinia pestis).

„Njega je najvjerovatnije ujeo neki glodar, dobio je primarnu infekciju i umro je nekoliko dana kasnije, možda sedam dana od septičkog šoka", rekao je Krause-Kjora.

Naučnici pretpostavljaju da se ovaj drevni soj pojavio prije oko 7.000 godina, kada je počela da se razvija poljoprivreda u centralnoj Evropi.

Vjeruje se da je bakterija sporadično sa životinja prelazila na ljude, ne uzrokujući epidemije velikih razmjera.

Vremenom se adaptirala na inficiranje ljudi i na kraju je evoluirala u oblik poznat kao bubonska kuga, koju šire buve, i koja je bjesnila Evropom u srednjem vijeku odnijevši milione života, podsjeća Bi-Bi-Si.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana