Huawei Freebuds 4 - izuzetne slušalice čije mogućnosti drže osmijeh na licu korisnika

GS
Foto: Ilustracija

FreeBuds 4 su najnoviji član - sve veće porodice audio proizvoda, namjenjene svima koji vole klasičan oblik, vrlo udobne za nošenje i odličnog kvaliteta zvuka.

Dizajn

S obzirom da dolaze bez nastavaka koji vam ulaze u uho, Freebuds su vrlo udobni za nošenje i sigurno vam neće biti neuogodno da ih nosite tokom dužih sesija korišćenja, prenosi portal b92.

To je odlično ukoliko u svakom trenutku želite da budete svesni svog okruženja, bez nekih softverskih dodataka.

Iako izgledaju slično prethodniku, Freebuds 4 su manje i lakše. Dolaze u beloj i srebrnoj boji. Kod nas na testu je bila srebrna varijanta koja izgleda fenomenalno. Završna obrada je odlična. Odmah se vidi da je to uređaj oko kojeg se proizvođač potrudio.

Potiskivanje buke - ANC 2.0

Poput FreeBuds 4i i Pro, ovo su aktivne slušalice sa poništavanjem buke druge generacije (ANC 2.0), što znači da mali unutrašnji mikrofoni emituju zvučne talase na određenim frekvencijama i tako poništavaju spoljašnju buku. Za razliku od druga dva proizvoda, FreeBuds 4 su "otvorenog dizajna", što znači da im nedostaju silikonski završeci koji ulaze u ušne kanale, ostavljajući ušne kanale poluotvorenim.

Jedna od glavnih mogućnosti FreeBuds-a 4 je, kako su naveli iz kompanije, "potpuno nova" adaptivna funkcija za uklanjanje buke, koja bi trebalo da prilagodi poništavanje buke tako da odgovara jedinstvenoj veličini i obliku vaših ušiju.

Donosi automatsko prilagođavanje uklanjanja šuma na osnovu okruženja sa hibridnim sistemom za umanjenje šuma sa dva mikrofona umesto sa jednim mikrofonom kao kod prethodne generacije.

Huanjei takođe na novom modelu slušalica predstavlja mikrofone veće osetljivosti koji mogu snimati zvukove sa frekvencijom uzorkovanja do 48Khz, što omogućava jasan prijem glasa čak i u bučnijim okruženjima. Više detalja možete pronaći u odeljku o kvalitetu zvuka ispod. Tu je i režim malog kašnjenja sa kašnjenjem od svega 90 ms na telefonima sa operativnim sistemom koji je kompanija Huanjei sama razvila - HarmonyOS 2 i 150 ms na EMUI uređajima, što će gejmeri sigurno umeti da cene.

Mogućnosti

Čim stavite slušalice u uvo, prateći zvuk vas obaveštava da su slušalice povezane.

Možete ih koristiti i pojedinačno, što može da bude zgodno ukoliko želite da podelite to što slušate sa nekim. Sklanjanje jedne od slušalica iz uveta, automatski pauzira bilo kakvu reprodukciju.

Recimo da gledate neku seriju ili slušate muziku i neko vas nešto pita. Kako biste ga bolje čuli, maksimalno ćete izvaditi slušalicu iz uveta. U tom momentu prestaje reprodukcija i nastavlja se pošto je vratite u uvo. To se u praksi pokazalo kao vrlo praktična mogućnost.

Sam proces uparivanja je isti kao i kod ostalih bežičnih slušalica - otvorite kucćište i držite dugme za uparivanje nekoliko sekundi, a zatim u meniju Bluetooth odaberete FreeBuds 4. Uparivanje na Huanjei uređajima je trenutno čim otvorite gornji poklopac. Dobijate i elegantnu animaciju kako biste znali da su povezani.

Povezivanje sa satom

Jedna od glavnih karakteristika ovih slušalica je trenutno povezivanje sa dva uređaja. Tako ih, osim sa vašim telefonom možete povezati i sa vašim laptopom ili satom iz nove Huanjei Njatch 3 porodice.

Povezivanjem slušalica sa satom iz Njatch 3 serije, možete da slušate i muziku, a sve mogućnosti Huanjei-jeve kombinacije ta dva prozivoda mogu podjednako da koriste kako iOS, tako i Android korisnici.

AI life Aplikacija

Ipak, ukoliko želite maksimalno da iskoristite potencijal ovog para slušalica, trebalo bi da instalirate AI Life aplikaciju, u kojoj se na jednom mestu nalazi kontrola svih funkcija Freebuds 4.

Čak i ako koristite telefon koji nije Huawei, najbolje je da aplikaciju preuzmete iz Huanjei-jeve prodavnice AppGallery Store se ona brže unapređuje i sveukupno bolje radi.

Nakon povezivanja prikazuje vam se status baterije i za levu i za desnu slušalicu, kao i baterija njihove futrole, centar za povezivanje svih vaših uparenih uređaja i mnoštvo prečica za kontrole pokreta.

Navigacija

Slušalice su osetljive na dodir što je jača strana kod Freebuds 4, jer je mogućnost kontrole dodirom zaista velika.

Na svakoj slušalici postoji dvostruki dodir i pokret dugog pritiska, kao i vertikalno prevlačenje za podešavanje jačine zvuka. Vrlo jednostavan opcija i intuitivan potez kojeg nema kod drugih proizvođača.

Funkcija Find My Earphones je lako razumljiva. Slušalice mogu pustiti zaista jaku buku kako bi vam pomogle da ih locirate ako su zagubljene.

Kvalitet zvuka

Ukoliko ste pristalica uravnoteženog zvuka, koji nema izražene bas linije, na kojem pre svega glas dolazi do izražaja, Freebuds 4 će vam se dopasti.

FreeBuds 4 sadrži 14,3 mm dinamičke drajvere. Tokom probnog perioda testirane su uz različite muzičke žanrove sa povremenim podkastima, YouTube videima i po nekom odgledanom serijom.

Slušalice su davale oštar, jasan i bogat zvuk u svim slučajevima upotrebe bez prekomernog basa. Nude uravnotežen zvučni profil koji je korak iznad pristupačnijih opcija koje smo testirali. FreeBuds 4 blokira suptilne spoljašnje zvukove poput kucanja po tastaturi i drugih sličnih zvukova, a tokom telefonskih poziva, imao je jasan prijem i zvuk. Slušalice su vodotoporne, i neometano se mogu koristiti i po kiši.

Baterija

Huawei tvrdi da traje 2,5 sata trajanja baterije sa omogućenim prigušavanjem buke (ANC) i do 4 sata kada je prigušenje buke isključeno. Kućište za punjenje produžava te brojke na 14 sati, odnosno 22 sata.

U praksi, ove brojke su bile tačne. Freebuds 4 možete da napunite u ponedeljak i do srede ili četvrtka najmanje ne razmišljate o punjenju uz konstantno celodnevno korišćenje. Uz brzo 15-minutno punjenje, taj broj se lako produžava za još nekih dva i po sata reprodukcije muzike. Potpuno punjenje od 0 do 100% trajalo je oko 30 minuta, što je bilo prilično impresivno.

Zaključak

Huawei FreeBuds 4 predstavlja prvu opciju za one koji traže vrhunske slušalice otvorenog oblika koje nude pouzdan i kvalitetan zvuk.

U odnosu na prošlogodišnji model bilo je praktičnih unapređenja, a ona se najviše ogledaju u vidu poboljšanog sistema mikrofona, mogućnosti istovremenog uparivanja na više uređaja i intuitivne i unapređene navigacije pokretima.

Ukoliko ste korisnik koji voli klasičan model slušalica otvorenog dizajna sa pristojnom autonomijom i velikim stepenom kontrole mogućnosti, onda je Freebuds 4 model za vas.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana