Hrvatskoj otkriven “vukodlak među biljkama”

Tportal.hr
Hrvatskoj otkriven “vukodlak među biljkama”

U Hrvatskoj i Grčkoj otkrivena je jedina za sada poznata vrsta biljke koja za svoje preživljavanje potpuno prati lunarne cikluse.

 

Ephedra foeminea, biljka bez cveta bliska četinarima i cikasima sličnim palmama, tokom noći luči prozirne kapi slatke tečnosti kojom privlači noćne bube oprašivače.

Naučnicima je trebalo mnogo vremena da primjete da biljka slijedi Mjesečeve cikluse. Istražujući neobičnu biljku, Katarina Ridin i Kristina Bolinder sa Univerziteta u Stockholmu uočile su da se kapljice javljaju u isto doba svake godine.

Međutim, kada su 2013. obišle biljke koje su proučavale u Hrvatskoj i Grčkoj, neprijatno su se iznenadile vidjevši da na njima nema prozirnih “bisera”.

“Nakon bezuspješne nedjelje u Grčkoj, tokom koje nismo vidjele oprašivače, bile smo vrlo neraspoložene pa smo odlučile da odemo na večeru, umjesto na teren”, kaže Ridin.

“Međutim, iznenada smo na fotografijama od prošle godine vidjele Mjesec, kog nije bilo tokom nove posjete”.

Ideja da postoji povezanost između oprašivanja i lunarnog ciklusa u početku je bila šala, ali kada su naučnice istražile prikupljene podatke, sve se savršeno uklopilo – otkrile su “vukodlaka među biljkama”.

Poznato je da pun Mjesec utiče na aktivnosti brojnih životinja. Ali Ephedra foeminea je prva biljka kod koje je ikad zabilježena takva povezanost.

Naučnici za sada ne mogu objasniti kako biljka zna da je Mjesec pun. Jedno moguće objašnjenje je da nekako osjeća intenzitet Mjesečeve svjetlosti ili registruje uticaj promjena u gravitaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana