EU: Hitno potreban okvir za upravljanje rizicima u sajber prostoru

Srna
EU: Hitno potreban okvir za upravljanje rizicima u sajber prostoru

BRISEL- Članice EU trebaju da uspostave okvir za upravljanje rizicima u kibernetičkom prostoru institucija bloka, saopšteno je danas iz Evropske komisije usljed zabrinutosti zbog sve više hakerskih upada koji bi mogli da ometu ključne aktivnosti i dovedu do krađe osjetljivih informacija.

Prijedlog je dio paketa nacrta regulative koje je iznijela Evropska komisija pod nazivom Regulativa za kibernetičku bezbjednost, čiji je cilj uspostavljanje odbora za kibernetičku bezbjednost radi nadzora sprovođenja novih mjera.

"U blisko povezanom okruženju samo jedan incident proboja kibernetičke bezbjednosti može da utiče na cijelu organizaciju. Zbog tog razloga je od kritične važnosti da se izgradi snažan štit protiv prijetnji u kibernetičkom prostoru i incidenata koji bi mogli da ometu naše reagovanje", rekao je evropski komesar za budžet Johanes Han.

Prema nacrtu regulativa, sve institucije EU, tijela i agencije moraće da identifikuju rizike kibernetičke bezbjednosti, uspostave plan za poboljšanje bezbjednosti, vrše redovne procjene i razmjenjuju detalje incidenata.

Evropska komisija je, takođe, predložila regulativu za bezbjednost informacija kojom će biti definisan minimalan niz pravila i standarda za sve institucije EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana