Higijenska navika zbog koje se možete razboljeti

magazin.net.hr
Higijenska navika zbog koje se možete razboljeti

Žene koje redovno koriste puder za tijelo i nanose ga oko genitalija povećavaju rizik od raka jajnika za 24 odsto.

Rizik od pojave raka jajnika povećava se za gotovo četvrtinu ako često koristite puder za tijelo, poručuju naučnici.

U novom američkom istraživanju iznosi se činjenica da 40 odsto žena svakodnevno koristi puder za tijelo za ličnu higijenu.

Međutim, naučnici su upozorili da čestice pudera mogu putovati ženskim tijelom i izazvati upalu, što omogućava napredovanje ćelija raka.

I nekoliko prethodnih studija našlo je vezu između pudera u prahu i tumora. Neke su otkrile vezu s rakom jajnika i maternice, a neke nisu ponudile uvjerljive dokaze.

U najnovijoj studiji ljekari iz ženske bolnice u Bostonu, koristili su podatke osam posebnih studija i pokušali da dođu do definitivnog odgovora.

Ova vrsta istraživanja, poznata kao meta-analiza, osmišljena je za dobijanje rezultata koji su čvršći od onih koje nude manje, pojedinačne studije.

Istraživači su analizirali podatke 8.525 žena s dijagnozom raka jajnika koje su koristile puder za tijelo u poređenju s 9.800 žena koje nisu dobile rak.

Rezultati, objavljeni u časopisu "Cancer Research Prevention", ukazuju da redovna upotreba čestica praha nakon kupke ili tuširanja podiže rizik od tumora jajnika za 24 odsto. Čestice praha koje se nanose na područje genitalija mogu putovati ženskim tijelom i aktivirati upale, a to odgovara ćelijama raka.

"Tihi ubica"

Rak jajnika se ponekad naziva i "tihi ubica" jer se kod mnogih oboljelih simptomi javljaju tek u uznapredovaloj fazi bolesti.

Glavni faktori rizika su istorija bolesti u porodici, činjenica da ste već imali rak dojke i rano dobijanje menstruacije.

Istrživači naglašavaju da se rezultati odnose samo na puder koji se koristi u području genitalija, a ne na ostatku tela. A žene koje nose gen glutation S-transferaze M1, ili GSTM1, te nemaju gen nazvan glutation S-transferaze T1 (GSTT1), imaju gotovo tri puta veći rizik za razvoj tumora.

Zašto je puder tako štetan

Puder za tijelo izrađuje se od mekog minerala magnezijuma poznatog kao hidro silikat, koji se može naći u cijelom svijetu. On se usitnjuje, suši i melje za proizvodnju praha koji se koristi u kozmetičkim proizvodima za ljude.

Sitne čestice mogu putovati preko genitalija i stići duboko u matericu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana