„Habl“ uslikao galaksiju koja se krije iza Mliječnog puta

GS
Foto: Printskrin

Svemirski teleskop „Habl“ uslikao je spiralnu galaksiju IC 342, takođe poznatu kao Kaldvel 5.

Bez obzira kako nazvali ovu galaksiju, naučnici su imali određenih poteškoća da je posmatraju zbog prepreka na putu, zbog čega je dobila svoj nadimak „skrivena“, navodi NASA.

„Pojavljuje se blizu ekvatora bisernog diska Mliječnog puta, koji je prepun gustog kosmičkog gasa, tamne prašine i sjajnih zvijezda koje nam zaklanjaju pogled“, napisala je NASA u saopštenju.

Habl može da proviri kroz krhotine, u određenoj mjeri, pošto teleskop ima infracrvene mogućnosti. Infracrveno svjetlo je manje raspršeno prašinom i omogućava jasniji pogled na galaksiju iza međuzvjezdane materije.

„Ovaj svjetlucavi pogled licem na centar galaksije prikazuje isprepletene vitice prašine u spektakularnim krakovima koji se obavijaju oko briljantnog jezgra vrelog gasa i zvezda“, napisala je NASA o slici, piše portal „Spejs“.

Plave zvezde jonizuju ili energiziraju vodonik koji okružuje njihova rodna mjesta zbog emitovanja ultraljubičastog svjetla, saopštila je NASA. Galaksija bi bila jedna od najsjajnijih galaksija na našem nebu da nema toliko prašine na putu.

IC 342 je takođe relativno blizu u galaktičkom smislu, samo 11 miliona svetlosnih godina od Zemlje. To je oko polovine prečnika našeg Mliječnog puta (prečnik 50.000 svetlosnih godina), što ga čini i relativno velikim.

Habl je u svemiru već 32 godine i nekoliko puta je fotografisao ovu galaksiju. Takođe možete uočiti njegovu sliku IC 342 u 2017. i 2010.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana