Geološki procesi na Titanu isti kao na Zemlji

Agencije
Geološki procesi na Titanu isti kao na Zemlji

Površina najvećeg Saturnovog mjeseca, Titana, izgleda da je prošla kroz nedavne transformacije uslijed geoloških procesa poput naših na Zemlji, uključujući tektonsko pomjeranje, erupcije lave, eroziju i taloženje, smatraju naučnici koji su proučavali fotografije mreže Titanovih rijeka.

 

Mnogo godina je Titanova gusta atmosfera, bogata metanom i azotom, skrivala površinu mjeseca od pogleda astronoma. Kroz teleskop se Titan, poznat i kao Saturn VI, vidi kao magloviti, narandžasti objekat, za razliku od drugih satelita Sunčevog sistema, koji su izbrazdani kraterima. Titan je jedini poznati prirodni satelit koji ima gustu atmosferu.

Međutim, 2004. je letjelica “Kasini”, koja prati orbitu Titana oko Saturna, prošla kroz njegovu maglovitu atmosferu, pružajući nam prvi uvid u izgled njegove površine. Radarski snimci pokazuju zaleđeni teren oblikovan milionima godina proticanjem rijeka tečnog metana, poput rijeka na Zemlji.

Iako je otkrivena površina, malo toga se znalo o geološkoj prošlosti šestog mjeseca od Saturna. Sada su naučnici, analizom snimaka Titanovih rijeka, zaključili da su u nekim područjima rijeke uzrokovale iznenađujuće malo erozije, što znači da ili je proces erozije na Titanu veoma spor, ili je neki nedavni fenomen izbrisao stara korita i obličja terena.

- Ovo je površina koja bi trebalo da je erodirala mnogo više nego što mi sada vidimo, ako je mreža rijeka bila aktivna dugo vremena. Ovo otvara pitanje šta se dogodilo na Titanu u posljednjih milijardu godina – kaže Tejlor Peron, asistent profesora geologije na Institutu za tehnologiju Masačusets (MIT).


Titan je star oko četiri milijarde godina, otprilike kao i Sunčev sistem. Međutim, sudeći po broju kratera, neko bi mogao da zaključi da je njegova površina mnogo mlađa, između 100 miliona i jedne milijarde godina.


Peron smatra da bi Zemlja mogla da pruži odgovor na pitanje zašto Titan ima toliko malo kratera.
- Mi na Zemlji nemamo mnogo kratera. Jedno od objašnjenja je da kontinenti stalno erodiraju ili ih prekriva talog. To je možda slučaj i na Titanu – kaže on.


Pomjeranje tektonskih ploča, vulkanske erupcije, rijeke i drugo oblikovali su površinu Zemlje tokom milijardi godina, pa naučnici smatraju da se i na Titanu odvijaju slični procesi.
- Ovo mjesto neobično podsjeća na Zemlju, čak i sa svojim egzotičnim kombinacijama elemenata i temperaturama – zaključio je Peron.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana