Gandijev unuk, naučnik NASA, umro u najgoroj bedi

Agencije
Gandijev unuk, naučnik NASA, umro u najgoroj bedi

Kanubai Ramdas Gandi bio je unuk Mahatma Gandija, čovjeka kog mnogi Indijci zovu "ocem nacije", ali je umro u bijedi u maloj bolnici u kojoj čak nije mogao ni da plati liječenje.

To je neslavan kraj jednog života koji je 25 godina bio posvećen razvoju nauke u američkoj Nacionalnoj svemirskoj agenciji (NASA).

Kanubai bio je sin trećeg Gandijevog sina Ramdasa.

Većina Indijaca ga pamti iz vremena dok je šetao sa djedom držeći se za njegov štap u Mumbaju 1930, ali je u SAD gdje je proveo četiri decenije, bio poznat kao naučnik.

Američki ambasador u Indiji Džon Kenet Galbrajt je 1961. preporučio Kanubaija za studije na Tehnološkom institutu u Masačusetsu (MIT), a nakon studija, Gandijev unuk zaposlio se u NASA i u Ministarstvu odbrane SAD projektujući krila za vojne avione.

Njegova žena Šivalaksmi, koja ga je nadživjela, bila je profesorka na Institutu za biomedicinska istraživanja u Bostonu. Djece nisu imali.

Ipak, niko ne zna zašto je par po odlasku u penziju odlučio da se vrati u Indiju. Šivalaksmi je svojevremeno u jednom intervjuu rekla da su "uništili sve što su imali" i vratili se domovini.

Par je živio u manastirima u indijskoj državi Gudžarat, a onda se preselio u dom za stare u Nju Delhiju u maju ove godine. Taj dom ima oko 125 stanara od kojih svi spavaju na podu.

Stara porodična prijateljica Gandijevih, Dimant Badija, morala je da prikuplja novac za Kanubaijevo liječenje, nakon što je nedavno doživio srčani udar. Ipak, Gandijev unuk ostao je paralizovan.

Iako su mnogi političari došli da ga obiđu i nudili novac, on je preživeo svega oko nedjelju dana na intenzivnoj njezi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana