Fizičar našao način da odbrani gradove od tornada?

Agencije
Fizičar našao način da odbrani gradove od tornada?

Profesor Rondža Tao sa Templ univerziteta u Filadelfiji tvrdi da je našao način odbrane od tornada i odmah se našao na meti kritika, piše Time.

Tao tvrdi kako se rješenje nalazi u tri velike barijere koje bi trebalo izgraditi oko SAD-a. Tri zida dugačka 160 kilometara i visoka 300 metara mogla bi da eliminišu opasnost od tornada, spasu živote i imovinu vrijednu milijarde dolara.

Zidovi bi usporili opasne vjetrove prije nego se formira tornado i spriječili spajanje hladnog i toplog vazduha koji uzrokuje oluje. Sprovođenje njegove ideje u djelo koštalo bi 16 milijardi dolara.

Međutim, stručnjaci su ismijali njegov predlog. Upozoravaju na područja koja su već zaštićena prirodnim barijerama i svejedno ih redovno pogodi tornado. Čak i da njegov plan uspije, dugoročno bi rezultirao katastrofalnim vremenskim nuspojavama.

"Svi koje poznajem slažu se da je ovo jako loše osmišljena ideja. Njegov koncept nastanka tornada je fundamentalno pogrešan. Meteorolozi ne podnose kada čuju nešto o sudaru toplog i hladnog vazduha. Stvari su ipak mnogo komplikovanije od toga", kaže Džošua Vurman iz Centra za istraživanje opasnih vremenskih uslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana