Evo otkrića koje se neće svideti ženama

Agencije
Evo otkrića koje se neće svideti ženama

Nova studija sprovedena na Medicinskom fakultetu univerziteta Stanford pokazala je da muškarci zaista pate više od gripa, a za sve je kriv, naravno, testosteron.

Godinama se širi mit o tome kako muškarci slabije podnose grip i prehlade i da najčešće preuveličavaju svoje sezonske bolesničke muke. To nije daleko od istine, tvrde britanski naučnici, jer muškarcima simptomi gripa zaista teže padaju, prenosi "Dejli telegraf".

Kako je pokazala studija univerziteta Stanford, grip je znatno jači kada napada muškarce. Glavni krivac tome je testosteron, koji usporava i slabi odbrambenu reakciju imunog sistema.

Naučnici pomenutog univerziteta izučavali su reakcije muškaraca i žena na vakcinu protiv gripa. Ispostavilo se da žene generalno imaju jači odbrambeni sistem, koji je znatno djelotvorniji nakon vakcinacije.

Situacija je najgora u slučaju muškaraca sa visokim nivom testosterona, čija ja borba protiv gripa najteža i najsporija.

"Ovo je prva studija koja eksplicitno pokazuje vezu između nivoa testosterona, genetike i reakcija imunog sistema ljudi", tvrdi profesor mikorobiologije i imunologije Mark Dejvis.

Rezultati istraživanja njegovog tima objavljeni su u časopisu "Proceedings of the National Academy of Sciences".. Naučnicima i dalje nije jasno kako je evolucija udesila to da hormon koji je zadužen za klasične muške seksualne karakteristike (snagu mišića, rast brade...) istovremeno slabi njihov imuni sistem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana