EU usvojila zakon: IT giganti će morati da ponude bolju kontrolu sadržaja na internetu

b92
Foto: Shuterstock

EU se složila oko ambicioznog zakona koji će preoblikovati i ubuduće nadzirati onlajn svijet.


U subotu rano ujutru, nakon višesatnih pregovora, blok se složio oko širokih uslova Zakona o digitalnim uslugama (DSA) koji će primorati tehnološke kompanije da preuzmu veću odgovornost za sadržaj koji se pojavljuje na njihovim platformama.

Nove obaveze uključuju brže uklanjanje nelegalnog sadržaja i robe, objašnjavanje korisnicima i istraživačima kako funkcionišu njihovi algoritmi i preduzimanje strožih mjera protiv širenja dezinformacija. Kompanije će se suočiti sa kaznama do šest odsto godišnjeg prometa zbog nepoštovanja propisa.

 "DSA će unaprijediti pravila za sve onlajn usluge u EU", rekla je predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u izjavi.

"Vodimo se principom da ono što je nelegalno van mreže, treba da bude nelegalno i na mreži. Što su platforme veće, veća je i njihova odgovornost", dodaje ona.

Margret Vestager, evropska komesarka za konkurenciju koja je predvodila veći dio tehnološke regulative bloka, rekla je da će novi akt "pozvati platforme na odgovornost za rizike koje njihove usluge mogu predstavljati za građane i društvo u cjelini".

DSA ne treba mješati sa DMA ili Zakonom o digitalnim tržištima, koji je dogovoren u martu.

Oba akta utiču na svijet tehnologije, ali DMA se fokusira na stvaranje jednakih tržišnih uslova za sve tehnološke kompanije, dok se DSA bavi načinom na koji kompanije kontrolišu sadržaj na svojim platformama. DSA će stoga vjerovatno imati neposredniji uticaj na korisnike interneta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana