ESA uskoro budi sondu Rozetu - lovca na komete

Tanjug
ESA uskoro budi sondu Rozetu - lovca na komete

Naučnici Evropske svemirske agencije (ESA) pripremaju se da uskoro probude sondu koja se nalazi u elektronskoj hibernaciji duboko u svemiru.

Kako prenosi BBC, oni će u januaru pokušati da ponovo uspostave vezu sa svemirskom letjelicom "Rozeta" kako bi nastavila svoje putovanje prema tajanstvenoj kometi 67P/ Čurjumkov-Gerasimenko

Kada se bude približila cilju, što bi trebalo da se dogodi u avgustu 2014, Rozeta će neko vrijeme letjeti uporedo sa kometom, da bi u novembru naučnici pokušali da na njenu ledenu površinu spuste robotski modul File.

"Riječ je o riskantnom manevru koji dosad nikada nije izveden. Veliki broj ljudi radi na tome kako bismo bili sigurni da su putanje ispravne", rekao je dr Mat Tejlor iz ESA.

Ukoliko spuštanje bude uspješno, robot će uzeti uzorke i napraviti snimke u trenutku dok se kometa približava Suncu 2015.

Naučnici se nadaju da će im ti podaci pomoći da saznaju više o kometama, "prljavim snježnim loptama" koje se smatraju jednim od najprimitivnijih objekata u Sunčevom sistemu.

Kometu s kojom Rozeta treba da se sretne otkrili su 1969. godine ruski astronomi Klim Čurjumov i Svetlana Gerasimenko.

Orbitalni period ove kometa iz "Jupiterove familije" traje 6,45 godina. Njena najbliža tačka na putanji oko Sunca iznosi 180 miliona kilometara, a najudaljenija 840 miliona kilometara.

Kometa ima jezgro veličine četiri kilometara koje rotira svakih 12 sati.

Sonda "Rozeta" lansirana je u martu 2004. godine. Napravila je tri puta krug oko Zemlje, te zahvaljujući Marsu izvela gravitacionu praćku kako bi se pozicionirala prema kometi 67P/Čurjumov-Gerasimenko.

Nakon miliona pređenih kilometara i preletanja pored dva asteroida, sonda ESA je u junu 2011. stavljena u hibernaciju kako bi se sačuvala za posljednju, riskantnu fazu svog putovanja.

Njeno ponovno "buđenje" uslijediće 20. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana