Erdogan: Turska planira da se 2023. njena raketa spusti na Mjesec

Anadolija
Foto: Anadolija

ANKARA - Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan izjavio je da njegova zemlja planira da naredne godine realizuje prvo grubo spuštanje na Mjesec sa svojom nacionalnom i autentičnom raketom, te kako će saradnja i razmjena iskustava svemirskih agencija Turske i Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) u narednom periodu biti u zajedničkom interesu obje države.

Erdogan je u okviru posjete Ujedinjenim Arapskim Emiratima obišao i sajam u Dubaiju, gdje se juče u paviljonu UAE sastao i razgovarao s mladima.

-Prošle godine smo najavili naš Nacionalni svemirski program, koji je proizvod dugoročnog planiranja i proučavanja. Nadamo se da ćemo na 100. godišnjicu Republike, iduće godine, s našom nacionalnom i autentičnom raketom izvršiti grubo slijetanje na Mjesec - kazao je Erdogan.

Napominje da je u danima kada je Turska objavila svoj svemirski program, UAE uspješno ostvario misiju na Mars, koju su nazvali “Nada“, ističući kako misija “Nada“, koja je nedavno završila svoju prvu godinu u orbiti, u biti predstavlja "nadu svih nas".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana