Enceladus- prvo mjesto za otkrivanje vanzemaljskog života

Srna
Foto: Ilustracija

BIJELjINA- Saturnov mjesec Enceladus mogao bi biti prvo mjesto u svemiru na kojem bismo mogli otkriti vanzemaljski život - tvrde naučnici.

Ispod Enceladusove ledene površine nalazi se veliki slani okean, koji jezgro planete održava na temperaturi pogodnim za vanzemaljski morski eko-sistem.

Problem je u tome što Enceladus ima ledenu koru, za koju se procjenjuje da je debela čak pet kilometara /na najtanjem mjestu/, pa je otkrivanje potencijalnog vanzemaljskog života u dubinama njegovog okeana - težak posao.

Sam Enceladusov okean dubok je do deset kilometara. Čak i na Zemlji to bi bio izrazito velik izazov za istraživanje.

Ipak, procjenjuju američki naučnici, možda neće biti potrebe za bušenjem Enceladusove debele ledene kore.

Nova naučna studija otkriva da bi se život na Enceladusu mogao otkriti u oblacima slane vode, koji u obliku gejzira izbijaju sa njegove površine.

Simulacija podataka koje bi posebno pripremljena i napredna svemirska letjelica u orbiti Enceladusa prikupila bila bi dovoljna za pouzdano određivanje ima li života u okeanu.

"Takva mogućnost je uzbudljiva" - ističe Režis Ferie, evolucioni biolog sa Univerziteta u Arizoni.

Ono što naučnici znaju o Enceladusu sugeriše da vanzemaljski eko-sistemi, možda, postoje na njegovu morskom dnu.

Enceladus završava orbitu oko Saturna svakih 32,9 sati, putujući eliptičnom stazom koja "savija" njegovu unutrašnjost, stvarajući dovoljno topline da vodu najbližu jezgru drži u tekućem stanju.

Naučnici naglašaaju da nije riječ samo o teoriji, jer su na Enceladusovom južnom polu, gdje je ledena ljuska najtanja, viđeni divovski oblaci vode, visoki stotinama kilometara, kako izbijaju ispod leda, izbacujući vodu, za koju naučnici misle da pridonosi ledu na Saturnovom prstenu.

Nasina sonda "Kasini", koja je proletjela kroz Enceladusove oblake prije desetak godina, zapazila je nekoliko neobičnih molekula, uključujući visoke koncentracije spojeva povezanih sa Zemljinim hidrotermalnim otvorima - metan i manje količine dihidrogena te ugljen-dioksida.

Na Zemlji hidrotermalni izvori vrve životom, velikim i malim, usprkos tami i visokom pritisku.

Najjednostavnija živa stvorenja koja postoje su mikrobi koji se nazivaju metanogeni i koji se sami snabdijevaju čak i bez Sunčeve svjetlosti - prenose naučni portali. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana