Džejms Veb ponovo oduševljava – veličanstveni Stubovi stvaranja kakve ih dosad niste vidjeli

GS
Foto: NASA

Probijajući se kao džinovski prsti kroz ogromni kosmički oblak, Stubovi stvaranja stekli su popularnost kada je svemirski teleskop „Habl“, pet godina od početka funkcionisanja, snimio taj region 1995. godine.

Stubovi stvaranja bili su nešto do tada neviđeno, veličanstveni oblaci blješteće prašine i gasa koji se prostiru širom nekoliko svjetlosnih godina.

Sada je „Džejms Veb“, najosjetljiviji svemirski teleskop ikada napravljen, napravio najprecizniju i najdetaljniju fotografiju poznate svemirske strukture.

Astronomi su jedva čekali da se teleskop pozicionira kako bi uhvatio dobru perspektivu da snimi Stubove stvaranja, ne samo zbog veličanstvene ljepote fotografija, već najviše zbog onoga što se u njima dešava.

Ovakve strukture su poznate kao zvjezdana porodilišta, pošto se u njima odvija proces formiranje novih zvijezda od okolnog gasa i prašine.

Tada dolazi do erozije gasa i prašine u maglini pod uticajem svjetlosti novostvorenih zvijezda.

Najbolji način da vidimo unutar magline je pomoću infracrvene svjetlosti koja može da se probije, jer se zbog svoje duže talasne dužine ne rasipa kada dođe u kontakt sa česticama prašine.

Umjesto toga, može da se probije kroz prašinu, što znači da infracrveni instrumenti mogu da vide kroz zidove svemirske prašine, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana