Dva američka astronauta zaglavljena na ISS možda se neće vratiti na Zemlju do 2025.

Tanjug
Dva američka astronauta zaglavljena na ISS možda se neće vratiti na Zemlju do 2025.

VAŠINGTON- Dvoje američkih astronauta zaglavljenih na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS) od početka juna, a koji su tamo stigli svemirskim brodom "Starlajner" kompanije "Boing", možda se neće vratiti na Zemlju do 2025. godine zbog toga što nije sigurno da je letelica bezbjedna za povratak, rekli su zvaničnici NASA.

Američka svemirska agencija saopštila je u srijedu da ispituje da li bi dva astronauta mogla da se vrate na Zemlju u letjelici američke kompanije "Spejseks" umjesto u kapsuli "Starlajnera" koja je opterećena problemima od lansiranja prije više od dva mjeseca, 5. juna, prenio je Independent.
       
Astronauti su stigli na ISS pre dva mjeseca za, kako je bilo planirano, osmodnevnu misiju.    
   
Kao rezultat toga, povećavaju se šanse da će se astronauti Buč Vilmor i Sunita Vilijams vratiti na Zemlju u letjelici "Spejseksa", dok će se letelica Starlajner vratiti prazna.
    
Vilmor i Vilijams bi mogli da se vrate na Zemlju sledećeg februara. 
    
Kompanija "Boing" saopštila je u petak da i dalje stoji iza svemirske letelice "Starlajner" i da smatra da posada može bezbedno da se vrati na Zemlju.
    
Kompanija ističe da podržava zahtjeve NASA da se obave dodatna testiranja i analize da bi se utvrdila bezbednost letjelice.
    
Vraćanje astronauta u letelici "Spejseksa" bio bi veliki udarac za "Boing", navodi britanski list, podsjećajući da je let u junu bio prva misija posade na "Starlajneru" upućene na ISS i da je trebalo da se takmiči sa "Spejseksom" za ugovore sa NASA.
    
"Boing" je saopštio prošle sedmice da ima gubitak od 125 miliona dolara u programu "Starlajner".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana