Da li ste čuli za „penis-zmiju?

B92
Da li ste čuli za „penis-zmiju?

Možda vas latinski naziv „Atretochoana eiselti" neće mnogo zainteresovati, ali nadimak „penis-zmija" svakako vas neće ostaviti ravnodušnim.

Neobična i veoma rijetka životinjska vrsta otkrivena u Brazilu zahvaljujući svom izgledu dobila je neslavan nadimak „penis-zmija". Međutim, uopšte nije riječ o zmiji, iako otkriveno stvorenje podsjeća na nju, prenosi „Hufington Post".

Riječ je o izuzetno retkoj vrsti vodozemca bez udova, koji zbog široke, zaobljene glave na vrhu gustog, mesnatog tijela, podseća na penis. Šet primjeraka ove vrste, čiji pravi naziv na latinskom glasi „Atretochoana eiselti", otkriveno je prvi put u novembru prošle godine u Brazilu, gdje su inženjeri gradili branu na rijeci Madeira.

Biolog Džulijan Tupan proučavao je neobičnu vrstu i zaključio da osim nogu, ovi vodozemci nemaju ni pluća, već dišu pomoću svoje kože. „Od šest pronađenih primjeraka, jedan je uginuo, troje je vraćeno u prirodu a dva vodozemca zadržali smo zbog proučavanja", kazao je Tupan britanskom listu „The Sun ".

„Za sada mislimo da dišu preko kože i da se vjerovatno hrane sitnim ribama i crvima, ali još ništa nije dokazano. Amazon je kutija iznenađenja kada su u pitanju reptili i vodozemci. Brojne stvari tek treba da budu otkrivene", kazao je Tupan.

Nacionalni prirodnjački muzej Velike Britanije do sada je tvrdio da ne postoje živi primjerci vrste „Atretochoana eiselti", pa je ovo otkriće dočekano sa radošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana