Da li je vino zaista dobro za srce?

Agencije
Da li je vino zaista dobro za srce?

Ljekari već neko vrijeme preporučuju vino kao idealnu prevenciju srčanih oboljenja. Međutim, mnogi sumnjaju u korisnost tog „lijeka".

Naime, jedan od istraživača sa Univerziteta u Konektikatu nedavno je otpušten jer je navodno lažirao rezultate ispitivanja uticaja vina na zdravlje kardiovaskularnog sistema koji su kasnije objavljeni u mnogim žurnalima.

Istraživač je proučavao efekte resveratrola, moćnog antioksidansa koji se nalazi u crvenom vinu i kom se pripisuju ljekovita svojstva poput smanjivanja nivoa lošeg holesterola, zaštita krvnih sudova, umanjivanje rizika od upale, pa čak i od dijabetesa i gojaznosti.

Jedan od ljekara iz Džoan Tiš centra za zdravlje žena u Njujorku, Nika Goldberg, smatra da je pogrešna preporuka da se alkohol unosi kao lijek.

„Vino vam neće pomoći da spriječite pojavu srčanih oboljenja. Međutim, možete antioksidanse pronaći u mnogim drugim namirnicama. Najviše ih ima u borovnicama i naru, a uz to ćete izbeći štetni alkohol. Nećete pogriješiti ni ako odaberete bilo koje obojeno voće i povrće.

Obogatite ishranu crvenim, žutim i narandžastim plodovima jer dokazano imaju više antioksidanasa", objašnjava ona.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana