Da li je etično slati astronaute na Mars?

Daily Mail
Da li je etično slati astronaute na Mars?

Naučnici se nadaju da će prve ljude na Mars poslati do 2025. ali kako stvari trenutno stoje, svako ko se uputi u tu misiju biće izložen opasno visokom nivou radijacije.

Stručnjaci procjenjuju da će astronauti biti izloženi zračenju dovoljnom za tri odsto viši doživotni rizik od fatalnog kancera. Takođe, postoji opasnost od slijepila i gubitka koštane mase uslijed mikrogravitacije.

Trenutno panel naučnika podstiče NASA da napravi jasan nacrt etičkih pravila, koji će osigurati zdravlje astronauta na dugim letovima.

Izvieštaj američkog Medicinskog instituta Nacionalne akademije nauka (IOM) ukazuje da su neophodni jasni zdravstveni standardi.

"Istraživanje svemira probija granice ljudske izdržljivosti i rizikuje živote i zdravlje astronauta", kaže Džefri Kan, načelnik IOM komiteta.

Određivanje tih granica i ocenjivanje u kom trenutku je opravdano probiti ih je veoma složeno.

Etički principi trebalo bi da uključe pronalaženje balansa između rizika astronauta i potencijalne koristi za društvo.

U izvještaju se dodaje da NASA treba da ponudi zdravstvenu njegu i zaštitu astronauta tokom misija, ali i doživotno.

Odlazak na Mars trajala bi nekoliko godina i tokom tog perioda, astronauti bi se suočili sa opasnim kosmičkim i sunčevim zračenjem, a oba oštećuju DNK i povećavaju rizik od dobijanja kancera.

Trenutne misije u Zemljinoj orbiti čine astronaute zaštićenim, zahvaljujući magnetnom polju naše planete.

Štit oko Zemlje odbija najveći dio zračenja, ali u dubokom svemiru, astronauti će biti bez te zaštite. NASA već radi na slanju astronauta na Mars

 

 

Predloženi etički principi misija:

  • Izbjegavati štetu, sprečavati je, insistrati na oprezu i uklanjati ili smanjivati nastale štete koje se mogu dogoditi.
  • Misija mora ponuditi korist za društvo.
  • Tražiti najbolji i prihvatljiv balans između rizika i potencijalne koristi.
  • Poštovati autonomiju dozvoljavajući pojedinačnim astronautima da donesu dobrovoljne odluke o učestvovanju u predloženim misijama.
  • Osigurati fer uslove za učestvovanje u misiji i selekciji posade.
 

* Prepoznati vjernost i pojedinačne žrtve napravljene zarad dobrobiti društva pružajući doživotnu zdravstvenu njegu i zaštitu za astronauta

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana