Da li ćemo izbjeći asteroid koji preti čovječanstvu?

Independent
Da li ćemo izbjeći asteroid koji preti čovječanstvu?

Naučnici su sve bliže tome da zaustave sudar velikog asteroida sa Zemljom koji posjeduje potencijal da zbriše cjelokupno čovečanstvo, piše „Independent„.

Istraživači sa Univerziteta u Tenesiju otkrili su da bi dizanje u vazduh asteroida učinilo sudar još gorim pošto bi to izazvalo nekoliko razornih udaraca.

Umjesto toga, oni tvrde da bi male promjene načinjene na njegovoj površini mogle da uzurpiraju sile koje ga drže u jednom komadu i dovedu do njegovog raspadanja u svemiru.

Naučnici su proučavali asteroid 1950 DA, koji je 2002. godine došao na loš glas kada su astronomi utvrdili da postoje šanse (1 : 300) da će udariti Zemlju 16. marta 2880. godine. Međutim, šanse za sudar su ponovo provjerene i one sada iznose jednu naspram 4.000.

Asteroid ima prečnik od jednog kilometra i putuje brzinom od 14 kilometara u sekundi, a Zemlju bi mogao da udari brzinom od 60.000 kilometara na sat.

Ovaj udar imao bi snagu 44.800 megatona TNT-a i izazvao bi ogromnu eksploziju, cunamije i promjenio bi klimu planete.

Međutim, s obzirom da je 35 generacija udaljen od nas, naučnici su uvjereni da ova katastrofa može biti izbjegnuta.

Istraživači iz Tenesija izjavili su da je rotacija 1950 DA toliko brza da „prkosi gravitaciji“, kao i da ga u komadu drže kohezivne sile koje do sada nikada nisu registrovane na jednom asteroidu.

Ova otkrića, objavljena u žurnalu „Nature“ mogla bi da dovedu do promjena i taktikama koje primijenjujemo kada je odbrana Zemlje u pitanju.

Ranija istraživanja pokazala su da su asteroidi zapravo gomila krša koji gravitacija i trenje drže zajedno, međutim, proučavanjem asteroida 1950 DA, tim je detektovao kohezivne sile koje sprečavaju njegovo raspadanje.

Istraživač Ben Rozitis izjavio je da bi sama rotacija asteroida dovela do njegovog raspadanja da ga u jednom komadu drži samo gravitacija.

Rotacija je toliko intenzivna da bi svaki pokušaj spuštanja astronauta na asteroid doveo do njegovog trenutnog izbacivanja u svemir.

Naučnici su i ranije teoretisali da je moguće prisustvo kohezivnih sila kod manjih asteroida, ali konačan dokaz nikada nije bio viđen.

„Nakon što je asteroid pogodio Čeljabinsk u Rusiji 2013. godine, ponovo je došlo do povećanog interesovanja za odbranu Zemlje od asteroida i drugih tijela iz svemira. Naše poznavanje sila koje asteroide drže u jednom komadu moglo bi da nam omogući stvaranje novih strategija za odbranu u budućnosti“, izjavio je Rozitis.

Procijenjeno je da je oko 1.500 osoba povređeno prilikom eksplozije meteora iznad grada Čeljabinsk koja je oslobodila 30 puta više eksplozivne energije od atomske bombe bačene na Hirošimu.

On je proletio kroz našu atmosferu brzinom od 19 kilometara u sekundi a posjedovao je snagu identičnu onoj koju poseduje 500.000 ili 600.000 tona TNT-a.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana