Crvena planeta pred havarijom

Agencije
Crvena planeta pred havarijom

Moskva - Planeta Mars od oktobra 2014. godine možda neće postojati u sadašnjem obliku, jer postoji velika vjerovatnoća da će se sudariti sa kometom "S/2013 A1", prečnika 50 kilometara, a sudar će biti jednak eksploziji 20 milijardi kilotona trotila.

Prema proračunima naučnika, sudar može da dovede do najneočekivanijih posljedica jer "crvena planeta" može da pukne. Osa Marsa može da se promijeni, a na njegovoj površini može da se pojavi voda, prenijele su juče agencije.

Naučnici su izračunali da će kometa "S/2013 A1" proletjeti na rastojanju od 37.000 kilometara od površine Marsa. Proračuni se stalno provjeravaju, ali se svi slažu da je mogućnost sudara veoma velika. Takođe, naučnici ističu da nisu u stanju da predvide posljedice sudara.

Jasno je samo da stanovnici Zemlje ne moraju da se brinu, jer havarija na Marsu neće uticati na našu planetu. Zemljani još nisu stigli da započnu osvajanje Marsa, a ta planeta se našla u opasnosti.

Udar ogromne komete može da prepolovi planetu, da promijeni njenu osu, klimu, bilo šta. Kometa nosi veliku količinu vodonika.

Za Mars bi udar bio veoma opasan. Tamo će prilikom sudara doći do oslobađanja energije koja odgovara vrlo snažnoj termonuklearnoj eksploziji.

Kometu "S/2013 A1" otkrio je u januaru ove godine naučnik Robert Maknot. Prema proračunima astronoma, ona će proletjeti na rastojanju od 105.000 kilometara od centra Marsa 19. oktobra 2014. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana