Čovječanstvo nije spremno za sljedeću erupciju supervulkana

Rts
Foto: AZ Animal

Čak iako čovječanstvo uspije da se ne uništi ratom, pred nama su i dalje druge egzistencijalne prijetnje.

 Iz same planete vrebaju najveće, a naučnicu upozoravaju da čovječanstvo ulaže premalo napora da se na njih pripremi.

Jedna od pretnji koja privlači najviše pažnje su nebeska tijela koja bi mogla da udare u Zemlju, poput meteora koji je pre 65 miliona godina istrebio dinosauruse. Zbog toga se preduzimaju brojne mjere rane detekcije potencijalno opasnih asteroida i smišlja moguća odbrana od njih.

Međutim, dva britanska stručnjaka ističu u časopisu Nejčer da iako je pametno paziti na pretnje sa neba, pre svega treba da obratimo pažnju na ogromnu pretnju pod našim nogama - vulkane.

„Tokom narednog veka, moćne erupcije supervulkana su stotinu puta verovatnije nego udar asteroida ili komete“, navode Majkl Kasidi, profesor vulkanologije na Univerzitetu u Birmingemu, i Lara Mani, istraživač iz Centra za proučavanje egzistencijalnog rizika na Univerzitetu u Kembridžu.

Pripremanje za udar asteroida je pametno, ali radimo premalo da se pripremimo na mnogo vjerovatniju katastrofu – erupciju supervulkana, dodaju Kasidi i Mani.

Svjetske vlade i brojne organizacije troše stotine miliona dolara godišnje na planetarnu odbranu kako bi odbile svemirsko kamenje.

„Ta praksa treba da se promeni“, pišu dva naučnika.

Vulkani su možda manje egzotični u odnosu na vatrene kugle iz svemira, ali utoliko je važnije da ih poštujemo. Vulkani, za razliku od asteroida, su već ovde na Zemlji, nalaze se širom svijeta i predstavljaju ogromnu prijetnju zbog svog destruktivnog potencijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana