Četkica za zube od tri dolara spasila svemirsku stanicu vrijednu 100 milijardi

Agencije
Četkica za zube od tri dolara spasila svemirsku stanicu vrijednu 100 milijardi

Astronauti Sunita Vilijams i Akihido Hošide spasli su Međunarodnu svemirsku stanicu, koja košta 100 milijardi dolara, uz pomoć četkice za zube koja košta - tri dolara!

Problemi su počeli prošle nedjelje kada su astronauti pokušali da zamjene pokvarenu električnu jedinicu koja napaja stanicu energijom sa solarnih panela. Na stanici postoje četiri takve jedinice, od kojih svaka teži 100 kilograma, a ako samo jedna ne radi, snabdjevanje energijom je bitno ograničeno.
 

Vilijamsova i Hošide pokušali su da instaliraju novi uređaj 30. avgusta, ali nikako nisu mogli da ga pričvrste za stanicu zbog velike količine metalne strugotine koja se nagomilala na šrafovima. Tokom osmočasovnog boravka u otvorenom svemiru pokušavali su da ih očiste žicom, ali rezultat nije bio zadovoljavajući.

- Sate smo proveli u skafanderima. Nismo išli ni u toalet, ni na ručak - napisala je Vilijamsova u svom blogu.
 

Shvativši da neće daleko odmaći ako ovako nastave, tim astronauta je s kolegama sa Zemlje pokušavao da pronađe riješenje. Ubrzo im je sinula spasonosna ideja: pričvrstili su običnu četkicu za zube za metalnu šipku i tako očistili šrafove.   

Poslije četiri sata intenzivnog ribanja, šrafovi su bili potpuno čisti i astronauti su uspješno pričvrstili jedinicu.
 

- Izgleda da su ortaci upravo spasili stanicu - javio je radio-vezom Džek Fišer iz centra za kontrolu misije u svemirskom centru u Hjustonu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana