CERN: Otkrili smo “Božju česticu” VIDEO

Tanjug
CERN: Otkrili smo “Božju česticu” VIDEO

Cirih - Naučnici Evropske organizacije za nuklearnu fiziku (CERN) saopštili su danas da su otkrili novu subatomsku česticu koja bi mogla biti Higsov bozon, prenosi Tanjug.

Higsov bozon zbog karakteristika nazivaju i “Božjom česticom” zbog uloge u stvaranju univerzuma.

- Uočili smo novu česticu, koja odgovara Hobsovom bozonu - izjavio je generalni direktor CERN-a Rolf Hojer i dodao da ovo otkriće predstavlja istorijski kamen temeljac za dalja globalna istraživanja.

Dvije naučne ekipe CERN-a, okupljene oko Velikog hadronskog sudarača (LHC), radile su, nezavisno, na odvojenim projektima ATLAS i CNS, i došle do istih rezultata, koje su predstavile na seminaru u sjedištu CERN-a kod Ženeve - obe su uočile novu česticu u okviru masenog spektra 125-126 gigaelektronvolta (GeV).

- Otkrili smo novi bozon - izjavio je portparol CMS-a Džo Inkandela.

Ukoliko se ispostavi da je Higsov bozon zaista pronađen, to bi bilo najveće naučno otkriće u posljednjih 60 godina, koje bi imalo dalekosežne posljedice u fizici.

- Ovo je preliminarni rezultat, ali vjerujemo da ima veoma čvrste osnove - rekao je Inkandela i dodao da su obrađeni podaci koji se odnose na masu čestice na 125.3 gigaelektronvolta (GeV) i da izmjereni signal dostiže nivo povjerenja od pet sigma, odnosno 99,999 odsto vjerovatnoće.

Higsov bozon je hipotetična elementarna čestica kojom se, prema standardnom modelu fizike, objašnjava masa drugih čestica i odgovara na pitanje zašto neke od njih imaju masu, a fotoni svjetlosti ne.

Postojanje ove čestice otvara put ka boljem razumijevanju principa “velikog praska” i nastanka univerzuma, pa čak i života.

Teoriju o postojanju ovog bozona postavio je još 1964. škotski fizičar Peter Ver Higs sa Univerziteta u Edinburgu, ali ona do danas nije bila eksperimentalno dokazana.

- Definitivno je riječ o novoj čestici. Znamo da ona mora biti bozon, i to najteži bozon koji je ikada otkriven - kazao je Inkandela.

Predstavnik za štampu ekipe ATLAS Fabijola Đanoti izjavila je da je analiza mjernih podataka ukazala na postojanje nove čestice, na nivou povjerenja pet sigma.

Đanotijeva je dodala da za ova otkrića treba zahvaliti trudu više hiljada ljudi i izuzetnim performansama superakceleratora LHC, vrijednog deset milijardi dolara.

I Inkandela i Đanotijeva su naglasili da su danas predstavljeni rezultati preliminarni i da je potrebno obaviti još dosta analiza, dok bi rezultati zvanično trebalo da budu objavljeni krajem jula.

- Ovo je tek početak. Čeka nas još mnogo toga - zaključila je Djanotijeva.

Okupljeni na seminaru pozdravili su burnim aplauzom predstavljanje rezultata eksperimenata.

Institut za fiziku iz Beograda učestvuje u radu ATLAS-a od 2003. godine dok srpska istraživačka grupa - Institut Vinča i Fizički fakultet aktivno rade na eksperimentu CNS od 1977. godine.

Jugoslavija, koja je jedan od osnivača CERN-a napustila je ovu organizaciju 1991. godine, a Srbija postala je pridruženi član ove organizacije početkom godine, kada su sporazum potpisali tadašnji predsjednik Srbije Boris Tadić i direktor CERN-a Rolf Diter Hojer.

Seminar u CERN-u predstavlja uvod u najznačajniju godišnju konferenciju u oblasti fizike čestica, ICHEP 2012. u Melburnu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana