Brzinom od 1,93 miliona km/h napušta se Mliječni put

Agencije
Brzinom od 1,93 miliona km/h napušta se Mliječni put

Danas dobijamo još jedan nevjerovatan podatak – saznali smo koja je brzina potrebna da se ostvari da bi se napustila naša galaksija.

Svake nedjelje dobijamo nevjerovatne informacije i predviđanja za naš sunčev sistem i ostale kosmičke atrakcije. Tim naučnika iz "Lajbnic Instituta za astrofiziku" u njemačkom Potsdamu izračunao je da je brzina napuštanja naše galaksije, Mliječnog puta, nevjerovatnih 1,93 miliona km/h (1,3 miliona mil/h). Do ovog broja došli su korišćenjem RAVE eksperimenta (Radial Velocity Experiment) i analizom "brzog" kretanja 90 zvijezda i naknadnim korišćenjem kompleksnih teorijskih modela.

Njihov rezultat znači da svemirski brod mora da se kreće brzinom od 537 km/s da bi uspeo da "izvuče" iz gravitacije naše galaksije. Primjera radi, da bi raketa "nadjačala" Zemljinu gravitaciju, ona mora da se kreće brzinom od 11,2 km/s.

Trenutno se ovo ne čini kao nešto što je moguće ostvariti u bliskoj budućnosti, ali astronom Džos Bland-Hotorn ima idjeu i objašnjava je za New Scientist: "Možda je ovo luda ideja, ali ako bi na raspolaganju imali dosta materije i anti-materije, to bi moglo da pogura svemirske brodove van naše galaksije."

Ni ovo se ne čini kao nešto što je realno, zar ne? Možda je lakše sračunati brzinu zvuka usamljenosti?

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana