Britanska studija: Na Antarktiku smanjeno oko 40 odsto ledenih polica od 1997.

Tanjug
Foto: sciencenews.org

LONDON - Više od 40 odsto ledenih polica na Antarktiku se smanjilo od 1997. godine zbog klimatskih promena, a gotovo polovina ne pokazuje znakove oporavka, pokazala je najnovija studija britanskih naučnika.

 

Naučnici sa Univerziteta u Lidsu izračunali su da je na zapadu Antarktika izgubljeno 67 biliona tona leda, dok je na istoku dodato 59 biliona tona između 1997. i 2021. godine, što je rezultiralo neto gubitkom od 7,5 biliona tona, objavio je "Gardijan".

Naučnici su naveli da je topla voda na zapadnoj strani Antarktika otapala led, dok su na istoku ledene police ili ostale iste ili su uvećane zbog toga što je voda tamo hladnija. 

Police leda se nalaze na kraju glečera i usporavaju protok u more. 

Kada se smanje, glečeri ispuštaju veće količine slatke vode u more što može poremetiti struje Južnog okeana.

Naučnici su mjerili iz godine u godinu promjene na ledu pomoću satelita, a  pregledali su više od 100.000 fotografija snimljenih iz svemira da bi analizirali stanje ledenih polica i objavili svoje nalaze u časopisu  Scientific Advances.

Procenjenih 67 biliona tona slatke vode ispuštene u okean tokom perioda od 25 godina utiče na okeanske struje koje prenose toplotu i hranljive materije širom svijeta.   

Naučnici vjeruju da je gubitak leda rezultat klimatskih promjena jer ledene police ne pokazuju tokom vremena znakove oporavljanja.

Studija francuskih naučnika od prošlog mjeseca pokazala je da će se Antarktik vjerovatno zagrijavati gotovo dvostruko brže od ostatka svijeta i brže nego što je predviđeno na osnovu klimatskih promjena.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana