Božić tek danas stigao na MSS

Agencije
Božić tek danas stigao na MSS

Letelica "Signus" stigla je danas do Međunarodne svemirske stanice s neophodnom opremom ali i božićnim poklonima za šest astronauta, pošto je lansirana prije tri dana u organizaciji privatne kompanije.

Američka svemirska agencija NASA počela je da koristi usluge privatnih kompanija za održavanje i snabdijevanje svemirske laboratorije u orbiti pošto su povučeni spejs šatlovi, a za četiri godine bi i "privatnici" mogli da odvoze i astronaute.

Dvije letjelice su se spojile na 418 kilometatra iznad Indijskog okeana pri brzini od oko 28.000 kilometara na čas.

Kompanija Orbitaj sajens trebalo je da dostavi isporuku prošlog mjeseca, znatno prije Božića, ali je let odložen pošto je prvo u decembru došlo do kvara na Međunarodnoj svemirskoj stanici. Poslije je ponovo moralo da se čeka zbog izuzetne hladnoće na mjestu lansiranja da bi se na kraju umješala i solarna oluja.

Astronauti bi do sutra trebalo da sačekaju da otvore ulaz u "Signus", ali s obzirom na spakovane božićne poklone, nema garancije da će se pridržavati toga. NASA je za praznik častila voćem dva Amerikanca, tri Rusa i jednog Japanca, a i Orbital sajens je pripremio iznenađenja za njih.

Ovo je druga isporuka u organizaciji Orbital sajensa. Prvi probni let je izveden u septembru, a ovo je prvi let prema ugovoru s NASA vrijednom 1,9 milijardi dolara.

Pored ugovora s tom kompanijom iz Virdžinije, NASA plaća i kalifornijskoj kompaniji Spejsiks za dostavu na Međunarodnu svemirsku stanicu. Slijedećeg mjeseca kalifornijsko preduzeće će dostaviti svoju četvrtu isporuku. Dostave astronautima na stanici periodično organizuju i Rusija, Japan i Evropska unija.

Zasad jedino Rusijna odvozi astronaute do stanice, sve dok Spejsiks ili neka druga američka kompanija ne bude mogla da prevozi ljude. NASA procijenjuje da bi to moglo da se desi 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana