Bjelančevinom protiv HIV-a

Agencije
Bjelančevinom protiv HIV-a

Kanbera - Naučnici sa Instituta za medicinska istraživanja u Kvinslendu u Australiji tvrde da su došli do velikog otkrića koje bi moglo biti početak liječenja HIV-a jer su genskom terapijom uspjeli da promijene jednu bjelančevinu u HIV, tako da ona više ne pospješuje širenje virusa, već ga uništava, prenose agencije.

Doktor Dejvid Harič iz ovog instituta tvrdi da su bjelančevinu, kojoj su dali ime “nulbejsik” pretvorili u oružje protiv virusa.

- Ne govorimo o nečemu što bi spriječilo zarazu, ali bi pomoglo u liječenju zaraženih ljudi, spasićemo milione. Bolesnik bi i dalje bio zaražen HIV-om, jer ta nova metoda nije potpuni lijek za virus, ali bi korištenjem ovog načina liječenja virus bio u mirovanju i ne bi se razvio AIDS - obrazložio je Harič, te naglasio da bi oboljeli ovakvim načinom liječenja mogao sačuvati zdrav imunološki sistem.

On je istakao da još nikada nije vidio ništa slično.

- Modifikovani protein svaki put djeluje, a ako se istraživanja nastave, pri čemu treba biti svjestan prisutnosti mnogih ograničavajućih faktora, to bi moglo dovesti do razvoja lijeka protiv AIDS-a - izjavio je Harič.

Harič je najavio da bi ove godine trebalo da počnu testiranja na životinjama, a na ljudima tek za pet godina.

Prema posljednjim podacima UN, u 2011. godini širom svijeta broj zaraženih HIV-om popeo na 34 miliona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana