Bez USB-C porta za Ajfon 14 seriju - poznat i razlog

B92
Foto: ilustracija

Prvi izvještaji o predstojećoj Ajfon 14 seriji su se pojavili još u novembru prošle godine, tj. odmah nakon predstavljanja Ajfon 13 serije. Informacije su uglavnom ukazivale na to da će Ajfon 14 Pro i Pro Maks imati USB Type C priključak umjesto sad već zastarelog Lightning porta.

Ove informacije su djelovale još više moguće nakon što je objavljeno da će Evropska Unija prisiljavati proizvođače (Epl) da se prebace na USB-C, ali izgleda da Epl još ne odustaje zbog jednog veoma bitnog razloga.

Prema iDropNewsu, Epl bi mogao ipak zadržati zastarjeli Lightning porta. za svoju čitavu ovogodišnju Ajfon 14 seriju. U izvještaju se navodi da je razlog za ovaj potez jednostavno profit.

U početku se smatralo da Epl planira da pređe na novi dizajn bez ikakvih fizičkih otvora, ali izgleda da to još neće biti tako. I dalje se nastavlja s istom politikom - u kutiji dobijete kabl, a punjač kupujete odvojeno.

Ako se pitate zašto su Epl punjači i kablovi toliko skupi i zašto ne bi i Epl USB-C priključci mogli imati istu cijenu, razlog je taj što kompanija može naplati naknadu bilo kom trećem proizvođaču, koji želi da prodaje bilo koji kabl koji ima Lajting priključak, dok bi USB-C mogao da proizvodi svako.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana