Bez inovativne tehnologije nema napretka

Tanjug
Bez inovativne tehnologije nema napretka

Beograd - Privrednici, profesori Univerziteta u Beogradu (UB) i naučni radnici, učesnici današnje Prve donatorske konferencije Centra za transfer tehnologije, zaključili su da bez inovativne tehnologije nema industrijskog, privrednog i društvenog napretka u cjelosti.

Donatorska konferencija treba da omogući formiranje fonda, kroz koji će Univerzitet, kako je rečeno na skupu, nastojati da obezbijedi da dobre ideje budu razvijene do faze kada se mogu prenijeti na privredu.

Otvarajući konferenciju, državni sekretar u Ministarstvu prosvjete i nauke Radivoje Mitrović je ukazao da nauka brže mora nuditi nova rješenja u svim oblastima.

“Moramo mnogo brže da menjamo nastavne planove i programe, mnogo više da radimo, da imamo više inkubatora i inovacionih centara”, rekao je Mitrović, smatrajući da inovacije ne treba da svodimo samo na tehničke nauke, već i u društveno humanističkim naukama, gdje su, kako kaže, potrebnije.

Rektor UB Branko Kovačević ukazao je da u Srbiji nema tržišta rada ni pravog partnerstva državnog i privatnog sektora.

“Nažalost, mladi i dalje ne vide svoju šansu u Srbiji”, rekao je Kovačević i pozvao da se učini sve kako bi se istraživanja naših naučnika komercijalizovala.

Na skupu je ukazano da se u Srbiji izdvaja 0,9 odsto bruto društvenog proizvoda za visoko obrazovanje i 0,3 procenta za naučna istraživanja, za razliku od razvijenih zemalja EU u kojima se izdvaja čak do četiri odsto.

Jedan od prvih privrednika koji je podržao rad Centra za transfer tehnologije beogradskog Univeziteta je predsjednik “ITM Group” Toplica Spasojević, koji je na skupu naglasio da bi više trebalo promovisati nauku i tehnologiju.

Smatrajući da je privreda “na koljenima”, Spasojević je naveo da Univerzitet i privreda treba da “lobiraju” za bitno drugačiji status inovacija i transfera tehnologije.

“Formiranje nove vlade je prilika da stvorimo novi sistem vrednosti”, rekao je on i naveo da je svjetska ekonomska kriza pokazala da zemlje koje imaju industriju i visoke tehnologije mogu mnogo lakše da amortizuju probleme.

Skupu su prisustvovali direktor ISIS Instituta Centra za transfer tehnologije sa Univerziteta u Oksfordu Kris Mudi, predsjednik Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije Aca Marković i drugi.

Za dvije godine rada Centra, čije su osnivanje pomogli Zavod za intelektualnu svojinu, Evropski zavod za patente i Univerzitet u Oksfordu, jedan od značajnijih projekata nosi naziv ''''Od ideje do licence'''', u okviru koga su razmatrani najbolje rangirani projekti, koje je predložilo Ministarstvo prosvjete i nauke.

''Imali smo u startu 12 projekata koje smo izdvojili na osnovu njihove podobnosti za komercijalizaciju. Pored dve postojeće, u pripremi su četiri nove patentne prijave, nakon čega se traže investitori za dalju materijalizaciju projekata, odnosno, patenata. U toku je osnivanje pet spin-out kompanija, koje će konkurisati za grant Fonda za inovacionu delatnost'', rekao je direktor Centra Nedeljko Milosavljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana