"Benu" - problem za kraj 22. vijeka

Srna
"Benu" - problem za kraj 22. vijeka

PASADENA- Astronomi Nase dali su novu procjenu putanje velikog asteroida "Benu" - izračunali su da je malo povećana vjerovatnoća njegovog udara u Zemlju, ali da je i dalje izuzetno mala.

Promjer "Benua" iznosi oko 500 metara, a ako bi zaista došlo do udara u Zemlju, naučnici ne očekuju posljedice poput onih koje je napravio asteroid odgovoran za izumiranje dinosaurusa prije 66 miliona godina.

Astronomi su ovaj asteroid otkrili 1999. godine i od tada pažljivo prate njegovu putanju i procjenjuju eventualnu opasnost koju predstavlja za našu planetu.

Riječ je o jednom od dva najopasnija asteroida /drugi je nazvan 1950 DA/ u solarnom sistemu za koji NASA vjeruje da bi u daljoj budućnosti mogli da udare u Zemlju.

U odnosu na prethodne projekcije, vjerovatnoća da će "Benu" udariti u Zemlju do 2300. godine sada iznosi 0,057 odsto, a naučnici su kao datum na koji je opasnost od udara najveća izdvojili 24. septembar 2182. godine,

U toj dalekoj budućnosti asteroid bi se prvo trebao približiti Zemlji 2135. godine na samo 120 hiljada kilometara, ali bi gravitacija naše planete trebala promijeniti njegovu putanju oko Sunca i uticati na putanju tokom njegovog povratka.

Do novih izračuna Nasini naučnici došli su na osnovu podataka koje su dobili od svemirske sonde "Oziris-Reks" koja je neko vrijeme provela uz taj asteroid te je čak uzela i uzorke sa njegove površine.

Sonda je sada na putu prema Zemlji i uzorke bi trebalo da dostavi za dvije godine.

Osim tih podataka, za novu procjenu putanje "Benua" naučnicu su uzeli u obzir i faktore koji bi tokom narednih desetljeća mogli uticati na promjenu njegovog kretanja, poput efekta sunčevog svjetla te uticaja gravitacije, oko 300 drugih asteroida te interplanetarnu prašinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana