Bazu na Mjesecu će biti teže sagraditi nego što smo mislili

index.hr
Bazu na Mjesecu će biti teže sagraditi nego što smo mislili

Stalna baza na Mjesecu predstavlja san mnogih naučnika jer bi mogla da bude odskočna daska za nova istraživanja svemira i misije prema Marsu. ali novo prebrojavanje kratera na Mjesecu pokazuje da je to puno nasilnije mjesto nego što smo mislili.

Detaljnom analizom površine Mjeseca, naučnici su otkrili da postoji oko 30 odsto više novih kratera nego što su predviđali raniji modeli, a osim toga, otkriveno je više od 47.000 sitnih promjena na površini koje se nazivaju mrljama. One su najvjerovatnije prouzrokovane sitnim udarima, a ima ih više oko mjesta udara većih meteorita, što ukazuje na to da su vjerovatno prouzrokovane materijalom koji je izbacio prvi udar.


Stručnjaci su izračunali i da bi 99 odsto površine Meseca tim sitnim udarima nakon 81.000 godina bilo izmijenjeno, što je 100 puta brže nego što se ranije pretpostavljalo jer su modeli u obzir uzimali u obzir samo primarne udare, a ignorisali posljedice promena na površini nastale sekundarnim udarima.

Kako navodi NASA, ta promjena gornjeg sloja površine Mjeseca (nekoliko centimetara) biće izuzetno važna kod budućeg dizajna baza na Mjesecu. Materijali od kojih će se graditi moraće da izdrže udare sitnih čestica koje lete brzinom od 500 metara u sekundi ili 1800 km/h.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana