Banjalučanin učestvovao u razvoju robota dostavljača paketa

GS
Foto: Printskrin

Budućnost isporuke će biti robote sa vještačkom inteligencijom.

Nevjerovatne scene u videu prikazuju novu tehnologiju - robota koji stoji na dvije noge i sam sebi poziva lift. Sposobnosti " ANImal " robota prikazane su kao ključni dio konferencije o veštačkoj inteligenciji tehnološkog giganta NVIDIA ove nedjelje.

Izvršni direktor kompanije Nvidia Jensen Huang  prikazao je najnovija otkrića u AI -u, nauci o podacima, računarstvu visokih performansi i autonomnim mašinama, te robotom na nogama u stvarnom i digitalnom svijetu. On je sugerisao da će roboti naučiti da hodaju i poznaju svoje okruženje u omniverzumu; fizički tačna virtuelna replika okruženja iz stvarnog svijeta.

"Obučeni AI mozak se zatim preuzima u fizičkog robota. A pošto je omniverzum fizički tačan, robot, nakon što se orijentiše, treba da usvoji vještine svog digitalnog blizanca."

Dr Marko Bjelonić jedan od inžinjera na razvoju "ANI-mal" u kompaniji istraživačkog univerziteta ETH u Cirihu, objašnjava:

"Sposobnost da se stoji na dve noge, kao što je prikazano ovdje, revolucioniše način na koji kategorišemo robote sa više nogu. Ovaj humanoidni četvoronožni transformers čini ga superiornijim u odnosu na druge četvoronožne mašine, omogućavajući veće vidno polje, ali i omogućavajući mu da izvodi praktične veštine kao što je pozivanje lifta, a u budućnosti i hvatanje paketa i otvaranje vrata."

Bjelonić, inače rođeni Banjalučanin, karijeru gradi u Švajcarskoj a za svog robota još kaže:

"Sa nogama i točkovima, naš robot nadmašuje najsavremenije platforme za dostavu, kao i lagane dronove za isporuku" prenosi Telegraf.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana