Australijski naučnici otkrili tajnu hidriranja piva

Agencije
Australijski naučnici otkrili tajnu hidriranja piva

Sidnej - Australijski naučnici su otkrili da mogu da povećaju hidrirajuća svojstva piva, a da pri tom ne naruše njegov ukus, prenose agencije.

Oni vjeruju da su dodavanjem elektrolita svijetlom pivu čak pronašli način da spriječe jutarnji mamurluk.

U vrelim ljetnjim danima često se rashlađujemo hladnim pivom, ali je nevolja u tome što ono zapravo doprinosi dehidrataciji i dovodi do stanja opijenosti, rizičnog ponašanja i, najzad, mamurluka.

Saradnici Zdravstvenog institua Univerziteta “Grifit” otkrili su da poslije dodavanja elektrolita, uobičajenog sastojka pića za sportiste, i smanjenja sadržaja alkohola pivo osvježava u većoj mjeri nego ikada do sada.

U okviru studije, izmijenili su nivo elektrolita u dva komercijalna piva - jedno uobičajene jačine, dok je drugo bilo blaže, svijetlo pivo.

Zatim su ta dva piva poslužili dobrovoljcima, koji su prije testa intenzivno vježbali, da bi izgubili što više tečnosti.

Pokazalo se da je svijetlo pivo kombinovano sa elektrolitima bilo za trećinu djelotvornije u rehidrataciji nego obično pivo, a ljubitelje ovog pića najviše će obradovati činjenica da se ukus modifikovanog piva ni najmanje nije promijenio.

- Od četiri različite vrste piva koje su ispitanici probali, naše svijetlo pivo sa dodatim elektrolitima bilo je najefikasnije u rehidrataciji organizma ispitanika - objasnio je profesor Ben Disberou.

Iako stručnjaci ne preporučuju konzumiranje piva poslije intenzivnog vježbanja, profesor Disbro ipak smatra da je bolje da objasni ljudima kako da svedu dehidrataciju na minimum, umjesto da im kaže da se odreknu piva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana